Emma Härdin och Vincent Malmberg har förvisso båda varit med i trädgårdsgruppen i deras bostadsrättsförening vid Birger Sjöbergs väg. Men de lärde inte känna varandra ordentligt förrän de insåg att de hade liknande planer.

– Jag var jättenervös, och så berättade Emma att hon var i samma sits, säger Vincent.

– Så vi delade ångesten! säger Emma och skrattar. Men vi har kunnat peppa varandra jättemycket också.

Glass och lera

De bor alltså i samma hus i Fredhäll, och har öppnat egna ställen i stadsdelen samtidigt. Emma satsar på keramik, medan Vincent gör egen italiensk glass.

Gelato Fredhäll heter glassbaren som ligger mellan frisören och tobaksaffären på Rålambsvägen.

– Det började med en smygstart i juli för att det var så fint väder. Allt är inte klart här inne, men vi kände att vi var tvungna att öppna, säger Vincent.

Pistage och zest

Kunderna strömmar in för att köpa vaniljglass med citronzest, pistage eller någon av dagens andra sex andra smaker av gelato och sorbet. Vincent gör glassen på plats, och i kassan skopar flickvännen Manicka Ångström upp kulor i strut eller bägare.

Vincent Malmberg och flickvännen Manicka Ångström driver Gelato Fredhäll sedan slutet av sommaren.

Vincent Malmberg och flickvännen Manicka Ångström driver Gelato Fredhäll sedan slutet av sommaren.

Olle Anrell

För Vincent har resan hit gått via en karriär som dansare, där skador och operationer till slut satte stopp. Vid sidan av dansen har han bland annat jobbat på gym och med trädgårdsskötsel, men även sportfiske på olika sätt.

– Jag fick en slags livskris, visste inte vad jag skulle göra efter dansen. Jag har velat driva något eget, och i höstas tänkte jag att det kanske är glass jag ska syssla med.

Inget att förlora

Under vintern gick han en utbildning på ett italienskt glassuniversitetet.

– Allt har gått jättesnabbt. Jag tror att det kommer från dansen där man bara får slänga sig ut. Jag kände att jag inte hade något att förlora.

Smakerna ändras frän dag till dag. Här finns till exempel pistage, vaniljglass med citronzest och hallon med basilika.

Smakerna ändras frän dag till dag. Här finns till exempel pistage, vaniljglass med citronzest och hallon med basilika.

Olle Anrell

När hösten kommer och folk är tillbaka i jobblunken finns tankar på att ha öppet på morgonen och sälja kaffe. Planen är då att framför allt ha öppet på helger, och att folk ska kunna beställa hem glass.

– Vi kommer nog att hålla stängt en del i vinter. Men den här säsongen blir lite av ett test, vi känner oss fram, säger Vincent.

Från hobby till jobb

Emma Härdin har länge jobbat med keramik, och nu har det blivit dags att pröva vingarna med egen ateljé på Messeniusvägen 4 – det hus där Lasse Åberg för övrigt växte upp.

– Jag hade keramiken som hobby länge, och tänkte att det kan man väl inte leva på. Men så utbildade jag mig och har jobbat som keramiklärare sedan 2019.

Emma Härdin har jobbat som keramiklärare sedan 2019 och nu har det blivit dags att pröva sina vingar med egen ateljé på Messeniusvägen 4.

Emma Härdin har jobbat som keramiklärare sedan 2019 och nu har det blivit dags att pröva sina vingar med egen ateljé på Messeniusvägen 4.

Olle Anrell

Tuff konkurrens

I "Krus ateljé" skapar Emma egna verk, som främst är bruksgods. Men hon ska också hyra ut platser till andra keramiker och hålla kurser.

– Jag har alltid velat ha något eget, men har inte vågat. Det har även öppnat så många ställen runt om i Stockholm.

Hur ser du på konkurrensen?

– Jag hoppas att jag kan erbjuda något annorlunda, i och med att jag handleder mina elever och kan hålla en väldigt hög nivå.

Mer drag i Fredhäll

Både är överens om att det är kul att skapa mer liv i Fredhäll. Många äldre i stadsdelen har berättat om ställen som brukade finnas här förr.

– Det har varit som en egen liten stad med biograf, kötthandel och fiskhandlare. Det känns bra att vara med och bygga upp Fredhäll till en stadsdel där det finns lite mer att göra.