Ett stenkast från tågstationen betar tretton getter. Gräset har växt högt och för getterna är det ett buffébord fullt av godsaker. I hagen finns fornlämningar och gravar från vikingatiden som riskerar att förstöras av trädgårdsmaskiner, men getternas betande klarar de av.

– Det blir en naturlig röjsåg som också främjar den biologiska mångfalden, förklarar Hans Mohlin som är ordförande i pensionärsföreningen PRO och har hand om skötseln av getterna.

Kom och kela

Varje söndag under julimånad är det öppen hage. Främst kommer barnfamiljer men alla är välkomna att klappa och mata.

– De gillar knäckebröd mycket. Jag har med mig havre som dom äter ur min hand, säger Hans som har en full pet-flaska i jackans innerficka.

Det är tredje året i rad och ett nöje enligt Hans. Ledargeten Odin står bredvid och gnuggar sig mot hans ben.

– Jag tror han vill att jag ska lukta som de andra i flocken, eller så vill han bara klia sig, säger han och skrattar.

Många besökare

Det är flera barnfamiljer på plats. Getterna är nyfikna och nosar på barnen. Någon som inte är rädd för att hälsa är Stella, 1,5 år. Hon är här med sin pappa Karl-Luis Reyes.

– Jag tycker det är jätteroligt med djur. Jag hade nog gått hit ändå, oavsett om man har barn eller inte, säger Karl-Luis och ler.

En till nyfiken 1,5-åring är Smilla. Hon trampar runt med farmor i det höga gräset. Getterna knuffas lite runt om men hos Smilla står en get helt still och njuter av klapparna.

– Hon älskar djur, säger mamma Louise som hittade hit genom Facebookgruppen "det är i Väsby det händer".

Längre ner i hagen ropar Hans "Day-Ooo" och alla getter kommer springandes mot honom. Han tar fram pet-flaskan med havre och häller upp i handen.

–Tänk att Harry Belafontes låt kunde komma till användning på det här sättet, säger han när han matat färdigt.