Omtalad. Protesterna mot kriget fortsätter på Gjörwellsgatan vid ryska ambassaden.

Gatan som många nu vill byta namn på

Röster har höjts för ett namnbyte på gatan där Rysslands ambassad ligger. Tanken är att på så vis ta ställning för Ukraina. Men frågan är långt ifrån enkel.

  • Publicerad 01:15, 19 mar 2022

Det har kommit in många förslag
i olika riktningar.

De senaste veckorna har staden fått många förslag om att Gjörwellsgatan, där ryska ambassaden ligger, borde byta namn.

KD:s ungdomsförbund har föreslagit ”Zelenskygatan” efter Ukrainas president.

Även den grönblå majoriteten i Stadshuset är för att en gata eller plats nära ambassaden byter namn för att markera mot Ryssland och visa stöd för Ukraina.

– Om det landar i att byta namn på en gata eller namnge en plats i närheten av ryska ambassaden återstår att se, men poängen är att belysa enigheten för Ukrainas frihet, säger stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M).

Möte i måndags

I måndags träffades namnberedningen i Stockholms stad för att diskutera frågan, men något beslut togs inte då, enligt ordföranden Olle Zetterberg.

– Det är en ganska komplex fråga. Det har kommit in många förslag i olika riktningar och det har också börjat komma åsikter om att man inte vill byta namn på gatan.

Namnberedningen ska nu samla in alla förslag och titta på hur man gjort i andra länder där liknande namnbyten skett sedan kriget startade.

Namnberedningen har normalt bara fem sammanträden under året, men ett extra möte är planerat om tre veckor då man tar frågan vidare. Det är dock politikerna i stadsbyggnadsnämnden som fattar beslut.

Olle Zetterberg vill inte föregå processen, men säger att det är ovanligt att gator i Stockholm byter namn och att det förstås påverkar människor som bor på den berörda gatan i och med att de får ny adress.

– Det finns ju platser i närheten av ambassaden som inte har namn och det förefaller i så fall enklare att namnge dem.

Det är dessutom praxis att alla fastighetsägare och hyresgäster på den berörda gatan ska tillfrågas om de har intresse av att byta namn. Det är dock inte lagstiftat att alla på gatan måste säga ja.

– Man har rätt att bestämma ändå, men det är smidigt om en stor majoritet av dem som bor där vill byta namn.

Bytte namn 1945

Gjörwellsgatan fick sitt nuvarande namn 1945 efter biblioteksmannen Carl Christoffer Gjörwell den äldre och hans son Carl Christoffer Gjörwell som var arkitekt.

På Gjörwellsgatan 31 ligger Rysslands ambassad.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre