Gåsatös. Anja Egertz Klein tycker att gässen påminner om två hundar. "Tar jag upp dem och sätter mig ner är de kvar och somnar i knät och så", säger hon. Foto: Anja Egertz Klein/Elisabet Egertz

Gåsmamma flög högst i snälltävling

Årets vänligaste sundbybergare bor i ... Solna. Anja Egertz Klein tog hand om de italienska tamgässen vid Lötsjön och kan nu stoltsera med ytterligare en fjäder i hatten.

  • Publicerad 14:54, 16 sep 2022

Redan i fjol blev Anja Egertz Klein nominerad i tävlingen Årets vänligaste sundbybergare, arrangerad av Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg. Den gången blev det en andra plats för henne.

Bor i Näckrosen

I år gick det ännu bättre. Med sex rösters marginal kammade "gåsmamman" hem segern.

– Det är jätteroligt! Framför allt eftersom det visar att mitt jobb med gässen är mycket uppskattat, det betyder mycket för mig, säger vinnaren.

Du bor ju inte ens i Sundbyberg, utan i Näckrosen?

– Jag frågade om det förra året. Då sade de att det inte spelar någon roll eftersom jag gör något för Sundbybergsborna.

Hennes gåsäventyr tog sin början för cirka två år sedan, på en hundpromenad runt Lötsjön. De två italienska tamgässen var vid det laget ett välkänt inslag i området.

– Jag har alltid sett de här gässen och tyckt att de är gulliga. När jag såg att den ena var skadad gick det fort för mig att vilja hjälpa till.

Efter att ha tagit kontakt med kommunen och länsstyrelsen fick de två fjäderfäna flytta in i Anjas lägenhet. Hon gav dem namnen La Vita och La Luce, italienska för "livet" och "ljuset".

Sedan dess har de bytt bo igen. Numer håller de till hos Anjas föräldrar i Vaxholm. Själv fortsätter hon att rapportera flitigt om gässens vardag på sociala medier.

– På somrarna följer de med ut på landet och får bada. Jag åker Vaxholmsbåt med dem.

– De älskar att vara på landet där de kan vara i havet, men verkar lika nöjda och glada när de kommer hem.

Anja Egertz Klein med gässen La Vita och La Luce. Foto: Elisabet Egertz

Sjuklingen i duon, La Vita, har dessutom kryat på sig.

– Tidigare kunde han inte gå upp för trappsteg, men har successivt blivit bättre. Han är i väldigt gott skick i dag.

Fäst vid dem

När det gäller att hitta en förening eller motsvarande som gässen kan flytta till görs inte samma framsteg. Ett tag var det tänkt att La Vita och La Luce skulle få ett nytt hem hos "Djurskyddet Mariefred", men de planerna sprack.

– Jag har fortfarande inte hittat var jag tycker att det är lämpligt att ha dem.

– Och så är jag fortfarande fäst vid dem.

Tävlingen har hållits sedan 2017

Facebookgruppen Vänliga Sundbyberg har i skrivande stund drygt 10 700 medlemmar.

Tävlingen Årets vänligaste sundbybergare hölls för första gången 2017. För att bli nominerad ska man under det senaste året ha gjort något för Sundbyberg, dess invånare eller Facebook-gruppen.

Den som tar hem titeln får ett diplom och en blombukett sponsrad av Snitz blommor i Storskogen. Ett insamlat penningpris hör också till, i år låg summan på 5 880 kronor.

Alla medlemmar i Vänliga Sundbyberg får nominera någon till tävlingen. Om man vill vara med och rösta måste man dessutom ha bidragit till penningpriset.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28