Årstabron. En man mördades på bron i september förra året. Foto: Arkivfoto: Michael Toll

Gängledare ska ha beställt mord vid Årstabron

Tre män åtalas nu för mordet på en man på Årstabron förra året. En av männen är en gängledare från Rågsved som åtalas för att ha lejt de andra två männen att genomföra dådet.

  • Publicerad 14:16, 10 nov 2021

Det var i september förra året som en 27-årig man från söderort mördades på Årstabron. Enligt Dagens Nyheter har mannen koppling till Fagersjönätverket. Tidningen skriver också att 27-åringen tidigare varit vän med den gängledare från Rågsved som nu står åtalad för att ha beställt mordet på honom.

De två män som åtalas för att ihop med gängledaren ha mördat 27-åringen har rört sig i kriminella kretsar i Årsta.

– De två tillhörde en gruppering som uppehöll sig i Årsta, säger åklagare Lisa dos Santos till Mitt i.

Sköts i huvudet

Enligt henne har mordet gått till så att gängledaren beställt mordet och tillhandahållit vapen och ammunition, samt betalat för dådet.

De båda Årstamännen har, enligt åtalet, både planerat mordet och utfört det. De båda ska ha bestämt träff med 27-åringen och fått med honom ut på Årstabron, där de på nära håll sköt honom med flera skott i huvudet och i kroppen.

En av de båda männen med Årstakoppling stod tidigare också åtalad för att ha skjutit på ordningsvakter på Årsta torg våren 2019, vilket Mitt i tidigare skrivit om. Det brottet friades mannen för.

Hjälp av FBI

När det gäller mordet på Årstabron, som det aktuella åtalet nu gäller, har åklagaren fått hjälp av amerikanska FBI för att bevisa att gängledaren beställt mordet, skriver Dagens Nyheter.

FBI har konstruerat mobil-appen Anom, som kriminella i hela världen börjat använda.

– Den misstänkte 31-åringen var en av dem som använt Anom. När vi fick tillgång till hans chattar hittade vi helt nya bevis. Min utgångspunkt är att ett beställningsmord av det här slaget ska ge livstids fängelse, säger Lisa dos Santos till DN.

DN skriver också att gängledaren från Rågsved nekar till brott. Inte heller de andra två åtalade männen ska ha gjort några medgivanden, enligt DN.