NYTT HOTELL. Den före detta frikyrkan ska bli hotell enligt fastighetsägarens planer. Foto: Pekka Pääkkö

Gammal frikyrka byggs om till hotell och krog

Bort med kontor – in med boutiquehotell med 50 rum, krog och ytterligare hyresrätter. Så vill fastighetsägaren gå vidare med planerna för den före detta frikyrkan på Kungsholmen.

  • Publicerad 06:30, 20 nov 2021

Den tidigare Ansgaarikyrkan, i korsningen Kungsholmsgatan/Pipersgatan, tillhörde tidigare Svenska missionskyrkan. Men 1980 uppgick församlingen i Immanuelskyrkan och kyrkan såldes 1988.

I slutet av 2015 sålde dåvarande ägarna Vasakronan fastigheten till Cityfast, för 123 miljoner kronor. I dag innehåller den kontorsytor och 13 hyresrätter i de övre våningsplanen.

50 hotellrum

Förra året skickade fastighetsbolaget en förfrågan till staden om att få bygga om rejält, och nu har en enig stadsbyggnadsnämnd sagt ja till att inleda planarbete.

https://www.mitti.se/nyheter/fore-detta-frikyrka-kan-bli-nytt-boutiquehotell/reptbk!pc5jNJEE1S1iizob0SdY3A/

Vad som ska göras?

I stället för dagens kontor vill Cityfast bygga ett boutiquehotell med cirka 50 hotellrum. Hotelldelen ska vara i huvudsak upp till den tredje våningen, i bottenplan planeras för exempelvis restaurang eller co-workingplatser.

Dessutom planeras det för att restaurera delar som blivit ”ovarsamt behandlade” genom åren. Tanken är att framhäva kyrksalens volym mer, ta fram det gamla kassettaket och att trapphuset ska återfå sitt  ursprungliga uttryck.

”Förslaget ger en större funktionsblandning i området som tillsammans med en levande bottenvåning kan öka tryggheten.” skriver stadsbyggnadskontoret i sitt yttrande.

”Det möjliggör för en bredare användning inom fastigheten, vilket är ett gott exempel på en robust plan som är hållbar över tid”

Dagens två bostadsvåningar innehåller 13 hyresrätter, nu vill man undersöka om det går att utöka med ytterligare en hyresrätt. Per Andersson, pressansvarig på Cityfast, säger kort och gott att projektet är ”mycket spännande”.

Ingen tilltänkt

Staden planerar för ett antagande av detaljplanen i april 2023. Någon aktör för hotellet finns inte i dagsläget.

”Det är för tidigt då vi planerar att öppna 2024” skriver Per Andersson.

VISION. Så här kan entrén, där en tidigare igensatt dörr öppnats upp till vänster, komma att se ut om fastighetsbolaget får igenom sina planer enligt ansökan till staden. Foto: Cityfast/White arkitekter

VISION. Hotellrummen planeras runt den tidigare kyrksalen. Foto: Cityfast/White arkitekter

Fastigheten

Diamanten 11 heter fastigheten som ligger på Kungsholmsgatan 23/Pipersgatan 22, och är grönklassad av Stadsmuseet.

Huset byggdes 1927-1928. Arkitekter var Höög & Morssing och byggherre var Lutherska Missionsförbundet/Wilhelm Norrlander, byggmästare A Olsson.

Byggnaden innehöll från början två kyrksalar, ”Lilla salen” i bottenvåningen och ”Stora salen” en trappa upp. De två övre våningarna har smålägenheter som var avsedda för församlingens sociala verksamhet. Efter att kyrkoverksamheten upphört blev de tidigare kyrksalarna till kontor på 1980 -talet.

Källa: Stockholms stad, Stockholmskällan.

Visa merVisa mindre