Den tidigare Ansgaarikyrkan, i korsningen Kungsholmsgatan/Pipersgatan, tillhörde tidigare Svenska missionskyrkan. Men 1980 uppgick församlingen i Immanuelskyrkan och kyrkan såldes 1988.

I slutet av 2015 sålde dåvarande ägarna Vasakronan fastigheten till Cityfast, för 123 miljoner kronor. I dag innehåller den kontorsytor och 13 hyresrätter i de övre våningsplanen.

50 hotellrum

Förra året skickade fastighetsbolaget en förfrågan till staden om att få bygga om rejält, och nu har en enig stadsbyggnadsnämnd sagt ja till att inleda planarbete.

https://www.mitti.se/nyheter/fore-detta-frikyrka-kan-bli-nytt-boutiquehotell/reptbk!pc5jNJEE1S1iizob0SdY3A/

Vad som ska göras?

I stället för dagens kontor vill Cityfast bygga ett boutiquehotell med cirka 50 hotellrum. Hotelldelen ska vara i huvudsak upp till den tredje våningen, i bottenplan planeras för exempelvis restaurang eller co-workingplatser.

Dessutom planeras det för att restaurera delar som blivit ”ovarsamt behandlade” genom åren. Tanken är att framhäva kyrksalens volym mer, ta fram det gamla kassettaket och att trapphuset ska återfå sitt  ursprungliga uttryck.

”Förslaget ger en större funktionsblandning i området som tillsammans med en levande bottenvåning kan öka tryggheten.” skriver stadsbyggnadskontoret i sitt yttrande.

”Det möjliggör för en bredare användning inom fastigheten, vilket är ett gott exempel på en robust plan som är hållbar över tid”

Dagens två bostadsvåningar innehåller 13 hyresrätter, nu vill man undersöka om det går att utöka med ytterligare en hyresrätt. Per Andersson, pressansvarig på Cityfast, säger kort och gott att projektet är ”mycket spännande”.

Ingen tilltänkt

Staden planerar för ett antagande av detaljplanen i april 2023. Någon aktör för hotellet finns inte i dagsläget.

”Det är för tidigt då vi planerar att öppna 2024” skriver Per Andersson.