Norrorts Frimärksförening är en ideell förening för vykorts- och frimärkssamlande. På kafét inne i Näsby Park centrum ligger pärmarna utspridda på bordet. I dem gömmer sig flera hundra frimärken som samlats av de minst sagt erfarna samlarna.

Nu vill de att fler yngre ska engagera sig i föreningen.

– Det är viktigt att det får fortsätta, det är inte färre som samlar i dag men många sitter hemma och letar själva. De söker sig inte till en förening, säger ordförande Mats Söderberg.

Inga regler

De berättar att många har en felaktig bild av vad samlandet går ut på. Man måste inte bara samla efter årtal. Enligt dem finns inga regler på hur man ska göra utan det bästa är om det är lustdrivet.

– Man väljer ett ämne som man är intresserad av, då bestämmer du själv när samlingen är komplett, säger Mats Söderberg och Per Näsman håller upp ett frimärke på en gädda.

Just gäddmotivet har han samlat under en lång tid. Eftersom det pågått ett tag vet de flesta samlare runt om i Sverige om det.

– Tidigare samlade jag på brittiska kolonier och utdöda länder, men sedan blev det gäddor, säger han.

Intresset har vuxit under pandemin.

– Ja, det var många som tog upp samlandet igen. Det är inget svårt att rekrytera barn, men vi vill ha fler som är i 40-årsåldern som vill ta upp det de gjorde som barn, säger Ivar Horst.

Vin på portot

Mats Söderberg har istället valt att samla på vinmotiv, så som frimärken med flaskor från olika länder.

Per Näsman har samlat på gäddor under en lång tid. Han ansvarar för ungdomsgrupperna och säger att de varje vecka får skänka frimärken som de unga kan plocka av.

Per Näsman har samlat på gäddor under en lång tid. Han ansvarar för ungdomsgrupperna och säger att de varje vecka får skänka frimärken som de unga kan plocka av.

Maria Svensson

Han började redan vid sju års ålder och har sedan dess haft kvar intresset.

– Jag bad min pappa ta hem frimärken från jobbet. Det är det som är det fina att man kan vara både gammal och ung, säger han.

Det är just spänningen och historien bakom som lockar dem att fortsätta.

– Tack vare frimärken så har jag lärt mig mycket om historia och geografi, säger Ivar Horst.

Samlarmässa på gång

Den 11 mars anordnar föreningen tillsammans med Norrtälje Frimärksklubb och Näsbypark centrum en samlarmässa i centrumet. Där man kan inspireras och köpa nya fynd, då hoppas de att Täbybor kan komma för att inspireras.

– Vi är en bred förening med både män, kvinnor och barn, är man helt ny så kan man komma för att lära sig, säger han.