Rädslan för att falla försvinner med tiden. Men pappa Marcus Kern har inte nått dit än.

– Jag har fortfarande kvar överlevnadsinstinkten, säger han och skrattar.

Men för femtonårige sonen Gabriel är det inte längre något problem.

– Helt plötsligt så försvann rädslan. Vissa behöver fallträningar men för mig fungerade inte det. Jag bara fortsatte att utmana mig själv hela tiden.

Nu står han vid foten av en tjugo meter hög bergsvägg, ett stenkast från Flatens badplats, strax söder om Stockholm. Några meter bort försöker två killar stånkades ta sig upp.

– Jag tycker att det är roligast att klättra utomhus. Det blir som ett äventyr, säger Gabriel Kern.

Hela familjen har kommit att engagera sig i Gabriels klättring. Somrarna brukar de spendera på den grekiska ön Kalymnos – ett klättringsmecka med över 3 000 leder.

Siktar på OS

Gabriel tränar nu med juniorlandslaget och har redan hunnit bli dubbel svensk mästare. I höst blir det klättergymnasium och efter det är siktet inställt på OS 2024.

– Det är väl förhoppningen för alla i landslaget. Sen har jag egna mål för min egen klättring – som att kunna fokusera helt på mig själv och min egen klättring utan att tänka på vad andra tycker och tänker.

Familjen kom nyss hem från en tävling i Österrike. Där har idrotten en helt annan status och atleterna har i princip fått med sig klättringen genom modersmjölken.

– Vi har några talanger i Sverige och även om vi ligger efter många andra länder så har det börjat satsas nu. Landslaget har bland annat fått in en ny stor sponsor, säger pappan Marcus Kern.

För den som vill prova klättring rekommenderar familjen att man provar på inomhusklättring först.

– Det är en väldigt allsidig träning och man laddar både ur hjärnan och kroppen, säger Marcus Kern.

Efter att ha varit uppe och vänt på toppen av berget landar Gabriel återigen på marken. Han klappar händerna rena från damm.

– Det gick väl okej. Jag var lite kallpumpad.

Vad är det roliga med klättring?

– Det är mycket problemlösning. Under själva klättringen får du en adrenalinrush och sen när du når toppen känns det som att man klarat något stort.