Gabriel Kern från Järfälla klättrar mot OS 2024. Han och hans pappa Marcus Kern reser runt i Europa för att tävla. Foto: Erik Lejdelin

Gabriel klättrar mot toppen – har siktet inställt på OS 2024

Det var en ren slump att Gabriel Kern från Järfälla fick upp ögonen för klättring. Nu har den femtonårige talangen siktet inställt på OS 2024.

  • Publicerad 05:00, 28 jul 2021

När du når toppen känns det som att man klarat något stort.

Rädslan för att falla försvinner med tiden. Men pappa Marcus Kern har inte nått dit än.

– Jag har fortfarande kvar överlevnadsinstinkten, säger han och skrattar.

Men för femtonårige sonen Gabriel är det inte längre något problem.

– Helt plötsligt så försvann rädslan. Vissa behöver fallträningar men för mig fungerade inte det. Jag bara fortsatte att utmana mig själv hela tiden.

Nu står han vid foten av en tjugo meter hög bergsvägg, ett stenkast från Flatens badplats, strax söder om Stockholm. Några meter bort försöker två killar stånkades ta sig upp.

– Jag tycker att det är roligast att klättra utomhus. Det blir som ett äventyr, säger Gabriel Kern.

Hela familjen har kommit att engagera sig i Gabriels klättring. Somrarna brukar de spendera på den grekiska ön Kalymnos – ett klättringsmecka med över 3 000 leder.

Spegelglajjor. Marcus Kern har särskilda spegelglasögon för att inte bli trött i nacken när han guidar sonen Gabriel upp för väggen. Foto: Erik Lejdelin

Fingerskador är det vanligaste för klättrare. Men det vill Gabriel inte råka ut för eftersom att han är så ung. Då riskerar fingrarna att växa fel. Foto: Erik Lejdelin

Gulp! Mamman Andrea Kern säger att hon varit orolig tidigare men att det släppt nu när hon ser hon mycket ansvar Gabriel för sin säkerhet. Foto: Erik Lejdelin

Siktar på OS

Gabriel tränar nu med juniorlandslaget och har redan hunnit bli dubbel svensk mästare. I höst blir det klättergymnasium och efter det är siktet inställt på OS 2024.

– Det är väl förhoppningen för alla i landslaget. Sen har jag egna mål för min egen klättring – som att kunna fokusera helt på mig själv och min egen klättring utan att tänka på vad andra tycker och tänker.

Familjen kom nyss hem från en tävling i Österrike. Där har idrotten en helt annan status och atleterna har i princip fått med sig klättringen genom modersmjölken.

– Vi har några talanger i Sverige och även om vi ligger efter många andra länder så har det börjat satsas nu. Landslaget har bland annat fått in en ny stor sponsor, säger pappan Marcus Kern.

För den som vill prova klättring rekommenderar familjen att man provar på inomhusklättring först.

– Det är en väldigt allsidig träning och man laddar både ur hjärnan och kroppen, säger Marcus Kern.

Efter att ha varit uppe och vänt på toppen av berget landar Gabriel återigen på marken. Han klappar händerna rena från damm.

– Det gick väl okej. Jag var lite kallpumpad.

Vad är det roliga med klättring?

– Det är mycket problemlösning. Under själva klättringen får du en adrenalinrush och sen när du når toppen känns det som att man klarat något stort.

Gabriel Kern från Järfälla klättrar mot OS 2024. Han och hans pappa Marcus Kern reser runt i Europa för att tävla. Foto: Erik Lejdelin

Här kan du prova på att klättra

Haninge: MHM Klätterförening i Brandbergsskolan bjuder in till gratis klättring från den 2 till 13 augusti (utom söndagen) mellan klockan 10 och 12.

Friluftsfrämjandet erbjuder också flera kurser i Haninge under hösten för de som vill lära sig mer om utomhusklättring.

Huddinge: Friluftsfrämjandet erbjuder en mängd kurser inom utomhusklättring – för såväl nybörjare som de lite mer rutinerade. På Friluftsfrämjandets hemsida finns flera kurser i höst där man kan anmäla sig.

Västerort: Karbin Klätterhall i Västberga har funnits i tjugo år. De erbjuder prova på-kurser mellan klockan 12 och 14 på lördagar och söndagar till barn över sex år.

Söderort: Stockholm Bouldering är ett renodlat boulderinggym i Slakthusområdet. Du kan boka in en introduktionskurs där du får lär dig grunderna i bouldering.

Stockholm: Vill du börja klättra på utomhusväggar kan du vända dig till Stockholms Klätterklubb. De har funnits sedan 1973 och har som mål att främja lättillgänglig och säker uteklättring. De erbjuder en rad olika kurser nybörjare.

Klätterverket: Klätterverket finns både i Gasverket i Djurgårstaden och i Sickla. De erbjuder prova på-tillfällen under helgerna eller privata tider resterande dagar.

De har också prova på-klättring utomhus – både bouldering och repklättring.

Klättercentret

Klättercentret har sina lokaler i Akalla, Solna, Gallerian i City och Telefonplan. De erbjuder också kurser i utomhusklättring, men då krävs grönt kort.

Visa merVisa mindre

Klättring en OS-gren

Under OS i Tokyo 2021 tar klättring för första gången plats som en officiell gren. De tävlande klättrar i tre olika discipiner: speed, boulder och lead. I årets mästerskap slås alla discipliner ihop och det är den sammanlagda poängen som räknas.