Tänker du mest på Kungens kurva som ett shoppingområde? Långa köer på Ikea, snabbmat och fulla parkeringsplatser? Om några år kommer området att se helt annorlunda ut. De senaste två åren har Stockholms läns museum därför dokumenterat platsen i projektet Kungens kurva stories, och nu kan man ta del av den digitala utställningen direkt i mobilen.

– Vi håller på med ett projekt sedan 2016 där vi undersöker och dokumenterar de regionala stadskärnorna i utvecklingsplanen för Stockholm. Det är olika typer av samtidsdokumentation över platser som vi vet kommer att förändrats väldigt mycket, säger Moa Beskow, projektledare.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-kungens-kurva-forvandlas-till-naturnara-forstad/repucC!e8y75SOKlXHgjsTcfSMDQw/

Berättar historier

Museet vill fånga upp berättelserna från de här områdena innan de förändras.

– De andra platserna, som exempelvis Flemingsberg, har varit platser som människor har en stark förankring till, där de bor och lever. Kungens kurva är lite speciellt eftersom det känns som ett enda stort shoppingområde. Det var intressant att försöka få fatt i berättelser där, säger Moa Beskow.

https://www.mitti.se/nyheter/han-fick-tanka-om-i-coronakrisen/reptjh!18XdOBl56Bdydd3xv@AOAg/

Det lyckades man med och museet har varit i kontakt med människor som har berättat om sin relation till Kungens kurva. Besökarna får till exempel träffa Anne, som driver ett hunddagis i ett litet skogsparti i Kungens kurva, Jesper som hyr en parkeringsplats där han ställt upp food trucks och Sofia som bor hemma med sina föräldrar i villan i Segeltorp för att spara pengar och kanske kunna köpa en av de nyproducerade lägenheterna i Kungens kurva.

Digital stadsvandring

Besökaren kan också hänga med författaren och journalisten Per Wirtén på en digital stadsvandring där han berättar om Kungens kurvas historia och framtid och om olika platser i området. Han berättar även historierna om Ikeas tillkomst och hur platsen fått sitt namn.

Konstnären Maria Ängkvist Klyvare berättar om sina offentliga konstverk"Lysande tefat"som är placerade i rondeller runt om i Kungens kurva.

Utställningen visas fram till den 16 januari 2022.