Stockholms stads rödgröna styre har i dag tagit ännu ett steg mot att stärka kommunens kontroll över äldreomsorgen genom att återföra fyra äldreboenden från privat till kommunal regi.

De berörda äldreboendena är Tussmötegården, Kattrumpstullen, S:t Erik äldreboende och Hornskroken. De överförs från tidigare privata aktörer som Vardaga, Norlandia och Stiftelsen Stockholms sjukhem.

Skattepengar ska gå till de äldre

Styret har tidigare betonat sitt engagemang för att bekämpa oseriösa aktörer inom äldreomsorgen och menar att återförandet till kommunal regi är ett effektivt medel för att öka kontrollen, insynen och kvaliteten i omsorgstjänsterna.

– Inte minst pandemin visade hur betydelsefullt det är. Våra skattepengar ska gå till de äldre, inte till företagens vinster, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

"Olyckligt"

Men beslutet har tidigare fått hård kritik av oppositionen. 

– Det som sticker ut med Kattrumpstullen på Östermalm och S:t Erik på Kungsholmen är att det är tydligt att det bara är fokus på själva driftsformen och inte på kvaliteten, sade oppositionsrådet Andrea Hedin (M) när det stod klart att staden skulle ta över.

– Jag tycker att det är bra att det finns kommunala alternativ också, det har vi hela tiden haft. Men det är olyckligt när man låser sig vid en viss procentsats, jag menar att alla boenden ska vara bra oavsett driftsform.