Det fanns inga tecken på att någon bodde i den lilla lägenheten på Wittstocksgatan, konstaterade polisen under en husrannsakan.

Ingen mat i kylen, och sparsamt med husgeråd.

Men i botten av soptunnan låg en snus och i ugnen en plastpåse från Ica Esplanad med närmare ett kilo kokain.

Polisen hittade en påse med en närmare ett kilo kokain i ugnen i en lägenhet på Wittstocksgatan.

Polisen hittade en påse med en närmare ett kilo kokain i ugnen i en lägenhet på Wittstocksgatan.

Polisens förundersökning

Tillslaget var en del av spaningsarbetet i en omfattande kokainhärva. Nyligen dömdes fyra män för grovt narkotikabrott. Enligt domen hanterade de flera kilo kokain.

Gömmor i mopeder

Enligt polisens förundersökning var de en del av en företagsliknande organisation.

– Det var välorganiserat och har pågått över längre tid, säger åklagaren Lucas Eriksson.

Ett par månader innan husrannsakan på Wittstocksgatan, under sommaren 2022, hade polisen börjat spana på Östermalm.

Wittstocksgatan på centrala Östermalm.

Wittstocksgatan på centrala Östermalm.

Pekka Pääkkö

Ligan använde parkerade cyklar och mopeder för att förvara narkotikan på fyra adresser på Skeppargatan, Engelbrektsgatan och Grev Turegatan.

– Man började nysta utifrån försörjningsbiten och arbetade sig uppåt genom telefonavlyssning och chattar. Det var ett omfattande spaningsarbete, säger Lucas Eriksson.

Register med portkoder

Ligan som de fyra männen var en del av hade enligt polisens förundersökning både bokföring av såld narkotika och ett register med 184 kunder. Vidare fanns det ett register med portkoder till ett 30-tal fastigheter i innerstan, främst på Östermalm men även i Vasastan och på Södermalm.

– Försäljningen har i huvudsak skett i innerstan.

Ligan hade också ett dokument med arbetsuppgifter, fasta arbetstider och information om hur deras langare skulle bemöta kunder. I dokumentet framgår att langarna fick både ”företagsbil” och telefon med kundkontakter.

I påsen i ugnen fanns ett 10-tal vakuumpåsar med kokain.

I påsen i ugnen fanns ett 10-tal vakuumpåsar med kokain.

Polisens förundersökning

Det stod också att medarbetare alltid ska vara trevliga oavsett kundens beteende, att de ska vara punktliga och att jobbiga kunder hanteras av ledningen.

De fyra männen, som alla är födda på 1990-talet och hemmahörande runt om i Stockholm, har dömts till fängelse i mellan 2,5 och 8,5 år. En av dem erkänner narkotikabrott av normalgraden, medan de övriga dömdes helt mot sitt nekande.

– Försvarets uppfattning är att domen är felaktig. Min klient har för avsikt att överklaga, säger advokaten Viktor Svartz som företräder den man som dömdes till det längsta fängelsestraffet.

Ska betala tillbaka pengar

Männen ska enligt domen även betala tillbaka pengar som rätten menar att de tjänat på knarkhandeln.

En av männen, som bedöms ha haft en ledande roll, ska betala drygt en miljon kronor till staten. Han får inte heller tillbaka en värdefull klocka som tagits i beslag, eftersom tingsrätten menar att den sannolikt är ett utbyte av brottslig verksamhet.