På Cervins väg, en lång villagata mitt i Bromsten, är det gratis och tillåtet att parkera längs ena sidan gatan. Tillskottet av bostäder har gjort att trafiken ökat och att allt fler börjat felparkera.

– Sista året har problemen blivit allt större, säger Åsa Nilsson Söderström (L) i stadsdelsnämnden, som i november 2022 lade en skrivelse om situationen.

Flera boende har reagerat på felparkeringarna, enligt Åsa Nilsson Söderström.

– Gatan är ofta fylld med parkerade bilar. Man kan inte mötas på sträckan mellan Kronvägen och Blockstupet längre, säger hon.

Trång. Cervins väg i Bromsten.

Trång. Cervins väg i Bromsten.

Mitt i

Förutom att många fulparkerar är många bilar även avställda, menar Åsa Nilsson Söderström.

– En redan smal gata har blivit ännu trängre.

Är det fler parkeringsvakter du vill se?

– Absolut, men det finns säkert mer att göra. Som att tillföra farthinder och att se över parkeringsplatserna. Man borde dels försöka få till nya parkeringsplatser, men eventuellt även ta bort ett antal om det förbättrar trafiksäkerheten. Och att man ser över hur länge man får stå här. Jag hoppas detta sker så snart som möjligt.

Förskolor och lekpark på gatan

Många barn går till förskolorna på Cervins väg och en stor lekplats ligger i korsningen med Rissnavägen. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har instämt i Åsa Nilsson Söderströms synpunkter och kräver nu att trafiknämnden ser över situationen.

– Trafiknämnden har meddelat att de fattar beslut under våren, tidigast vid sammanträdet 23 mars, säger Christoffer Lindh, samhällsplanerare på stadsdelsförvaltningen.

Alla felparkerande fordon innebär risker när fordon backar och har skymd sikt, menar förvaltningen.

Fler flyttat in

Att fler flyttat in på gatan beror på att förra vård- och omsorgsboendet Fristads servicehus köptes av fastighetsbolaget Landia. De har i sin tur hyrt ut det till ett företag som hyr ut lägenheterna som vanliga bostäder.

– Men inga nya parkeringsplatser har tillkommit. Alla långtidsparkeringar förvärrar situationen ytterligare, säger Åsa Nilsson Söderström.

Åsa Nilsson Söderström (L) i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd oroas över situationen.

Åsa Nilsson Söderström (L) i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd oroas över situationen.

Michael Folmer

Vägen innehåller även ett backkrön.

– Det skymmer sikten. Vid möte måste en av bilarna backa 100 meter. Det här behöver ses över, säger Nilsson Söderström.

Ett annat problem är korsningen med Skogshällbacken, menar hon.

– Här står det felparkerade bilar i princip varje kväll och natt. Korsningen har kommit att bli mötesplats, vändplats och väntplats. Det finns en uppenbar risk att polis och ambulans inte kan komma fram till Skogshällbacken. Infarten blockeras ju.