I höstas kom beskedet att Haninge kulturhus ska bli ett danspalats. I lördags var det dags för den första danskvällen och på scenen stod dansbandet Allstars.

320 biljetter hade sålts på förhand och i dörren fanns 30 biljetter för de som inte lyckats få en i förväg.

– De sålde ut fort och vi fick sätta upp en skylt att det var slutsålt. Folk fick vända i dörren, det var en riktig dundersuccé. Det var första gången vi gör något sådant här i kulturhusets 22-åriga historia, säger Haninge kommuns kultursamordnare Göran Lidbrink.

Långväga besökare

Han beskriver danbandskommunityt som "dedikerade" och det kom folk från hela regionen för att dansa. Någon hade rest från Finland och det även många unga slöt upp.

– Det dansades i fyra timmar så att svetten lackade. Det är en dröm för en arrangör. Jag har gjort det här sedan slutet av 70-talet och sällan varit med om en finare kväll. Det är hälsosamt att bada i den kollektiva välviljan.

Kommunen stod bakom det första arrangemanget, med förhoppningen att det framöver ska bildas en dansförening som tar över. Men eftersom det blev en sådan succé första kvällen har man redan planer för ett andra, återigen i kommunens regi.

Göran Lidbrink, kultursamordnare på Haninge kommun och Britt-Marie Laine inviger Haninges dansbandssatsning i kulturhuset.

Göran Lidbrink, kultursamordnare på Haninge kommun och Britt-Marie Laine inviger Haninges dansbandssatsning i kulturhuset.

Christer Blum

– Vi har gjort en stor vinst på det här och har råd att boka ett band till. Men på sikt ska det bildas en ideell förening vars enda syfte är att främja dansen i Haninge där kommunen i stället blir medarrangörer, säger Göran Lidbrink.

Nästa tillfälle i maj

Den 4 maj är det dags igen, denna gång med bandet PH:s på scen. Det finns även funderingar på att återuppliva de stora dansbandskvällarna som fanns på 1990-talet i Torvalla.

Britt-Marie Laine var den som kontaktade kommunen om att det behövdes mer dans i Haninge och nu är med och driver den nya satsningen tillsammans med sina dansvänner Tommi Kivelä och Tariq Qadir.

– Det var fullt på dansgolvet, det var fantastiskt. Vi som har dragit i gång det här känner att det var en otroligt fin respons. Många berättade att de inte tyckte det bara var dans utan verkligen en glädje, säger Britt-Marie Laine.

Nu hoppas de bygga vidare på kvällen och utveckla ännu mer aktiviteter under danskvällarna där besökare får chansen att umgås.

– Det var många som inte dansat på länge där som hade längtat till det här sociala och att vi bjöd på en fin kväll utöver bara dansen, så vi hoppas bygga på det. Vi är så saliga, säger hon.