De som tog sig till galoppbanan fick bevittna ryttare som i full galopp sköt pil mot allehanda måltavlor med olika svårighetsgrad och placeringar.

Tävlingen arrangerades av Nordupplands Bågskytteklubb med hjälp från Upplands-Bro ryttarförening och Kungsängens Bågskytteklubb. Upplands-Bro kommun fanns med i bakgrunden för att ge stöd åt föreningarna.

Sportens historia

Beridet bågskyttes historia går tillbaka till 80-talet och skapades i Europa. Sporten kräver ett mycket bra samspel mellan ryttare och häst eftersom ryttaren inte håller i några tyglar varken vid träning eller tävling(!).

SM i dagarna tre

Tävlingarna på Bro Park pågick i tre dagar och var fördelade på en gren per dag: teknik, jakt och fart.

Då samtliga grenar lagts till handlingarna placerade sig deltagande seniorer enligt följande: På en första plats kom Emil W. Eriksson. På andra plats Jens Melander och på tredje plats Martin Grundström.

På en första plats i den yngre åldersgruppen, young rider, kom Marcus Hjortsberg.

Tätt följt av andra och tredje platsen som Isabel Ahrnborg och Mimmi Fagrel tog hem.

Hur känns det?

– Det kändes väldigt kul att vinna en tävling där min förening även var med och arrangerade. Vi hade en ambition att skapa en trevligare och mer klassisk atmosfär, säger Marcus Hjortsberg.

Störst i Frankrike

Marcus Hjortsberg talar passionerat om sporten och sin ambition att fler ska upptäcka tjusningen och spänningen. Frankrike är förebilden.

– Beridet bågskytte är störst i Frankrike om man kollar på publik och aktivitet på sociala medier. Även i Ungern är den här sporten väldigt stor.

Marcus menar att vad som är extra roligt med beridet bågskytte är att det händer något mer än ”bara själva ridningen”.

Vilket är nästa mål?

– Min förhoppning är att kunna åka på EM i Frankrike i september, säger Marcus Hjortsberg.