Det är en bit in i september och på Lilla jordbruket i Bergum är arbetet i full gång. Förutom att förbereda odlingsbäddar för ny sådd så finns det gott om grönsaker att skörda.
– Det har varit en helt fantastisk skörd i år. Vi har aldrig haft en så stor lökskörd innan. Morötterna har blivit finare än vad vi trodde och pumpan är enorm, säger Olle Olsson, medgrundare.
Lilla jordbruket är ett andelsjordbruk vilket innebär att privatpersoner betalar för att äga en andel. För sin andel får man sedan kassar med nyskördade grönsaker som levereras från maj och till november.
– En tredjedel kommer och hämtar sina kassar här hos oss på gården och en tredje levererar vi till Sjömanskyrkan i Majorna och resten till mindre utlämningsställen. Är man minst tio personer som går ihop och vill hämta sin kasse på en specifik plats, så kan vi ordna det. En sådan lösning har vi bland annat i Hammarkullen, säger Olle Olsson.
https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/lilla-jordbruket-soker-andelsagare/repvag!w6chzNVLkbM0tBtkQnSvAA/
Sedan 2018 har Lilla jordbruket varit ett ekologiskt jordbruk som bara använder biologiska KRAV-märkta bekämpningsmedel.
Plöjer inte marken
Bland annat har man bestämt sig för att inte plöja jorden som annars är en vanlig metod som storskaliga jordbruk använder för att förbereda marken inför odling.
– När man plöjer marken är det som en orkan har dragit fram för det liv som bor i ytskiktet. Exponerar man jorden på det sättet bildas stora mängder koldioxider. Genom att inte gräva låter vi även maskar och allt annat liv i marken frodas.
Istället för plöjning täcker man jorden med plansiloplast som dödar fröogräset.
– Sedan finns det mycket som vi kan förbättra. Vi vill komma ifrån platsen och bli bättre på kompostering exempelvis. Men jag tror inte att man kan vara fundamentalistisk i början, utan göra förändringar under en längre tid.
Inga mellanhänder
En källa av stolthet är att man lyckats få en verksamheten att gå runt ekonomiskt, berättar Olle Olsson.
– Vi kan ha kollektivavtal och få betalt för de timmar vi jobbar. Det beror enbart på att vi inte har några mellanhänder mellan oss och konsumenten. På våren vet vi hur många andelar vi sålt det året och kan börja planera utefter det, säger han och fortsätter:
– Vi blir inte rika på det här jobbet, men däremot rika på god mat.
24 september är det dags för Lilla Jordbrukets egen skördefest. Då bjuder jordbruket bland annat in till öppet hus och chans att gå en rundvandring.