Kungsgatan

Lever man på marginalen kan ett optikerbesök vara svårt att prioritera. Genom Ögonhälsofonden, ett samarbete mellan Specsavers och Faktum, kan Faktumförsäljare ansöka om hjälp med fri synvård och vid behov även glasögon och solglasögon.

– Det var en tiopoängare att få hjälp med nya glasögon, säger Faktumförsäljaren Ulf Gustafsson.

Och behoven är stora, vilket tydligt framgick av de långa köerna som ringlade utanför optikerkedjans butik på Kungsgatan. 

– Det var över tio år sedan jag gjorde en synundersökning senast, jag känner att jag hade behövt men jag har inte råd. Det går inte att prioritera helt enkelt. De pengar jag tjänar på att sälja Faktum går till hyra och mat. 

Hur kändes det att komma hit ikväll?

– Det är väldigt uppskattat. Jag är så himla tacksam för att hjälp med rätt glasögon och dessutom få välja ett par snygga bågar.

Vid en synundersökning kan även ögonsjukdomar upptäckas, och några av dem kan behöva snabb behandling och kan vara farliga för synen om man går med för lång tid utan att få vård.

– Det är viktigt att göra synundersökningar regelbundet för hälsans skull, men att se bra är också viktigt för självkänsla och välmående, säger Emma Sjöberg, delägare i Specsavers Kungsgatan och Linnégatan.