Tantolunden är en av flera parker där det är tillåtet att dricka alkohol. Arkivbild. Foto: Calle Godani

Full? Då får du inte dricka mer i parken

Södermalm kan bli ett pilotprojekt när Stockholms stad utreder införandet av mer flexibla alkoholförbud. Alkohol skulle fortfarande vara tillåtet, men inte om man får i sig för mycket.

  • Publicerad 17:00, 14 dec 2020

Det är tillåtet att dricka alkohol utomhus på flera platser och parker på Söder.

Tillägget staden utreder skulle ge polisen möjlighet att ingripa när en person bedöms vara för onykter och stör ordningen, före personen är så pass onykter att lagen om berusning träder i kraft.

– Vi vill gärna att Södermalm blir pilotprojekt för det här. Polisen ser gärna att folk som har picknick vid vattnet och dricker ett glas rosé gärna gör det. Men vi vill arbeta mot ordningsstörningar kopplat till fylleri, säger Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm.

Flerårig fråga

Modellen är hämtad från Malmö och innebär att tillståndet på den som dricker alkohol blir avgörande, i fall de stör ordningen.

"Det är en regel som, om den infördes i Stockholm, skulle ge polisen möjlighet att avgöra vilka som ska få dricka ute i parkerna. Det skulle då bli prioriterat att ingripa mot människor som stör och skapar otrygghet", står det i ett förslag till kommunfullmäktige från 2016.

Frågan har varit uppe i flera år, särskilt i samband med stök i Tanto, där kolonilottsägare även tröttnat på att droger säljs.

Enligt Stockholms stads budget ska projektet pågå mellan januari och juli nästa år.