I slutet av förra året meddelade Skolinspektionen att man valt att dra in tillståndet för Cordoba International School i Akalla med i princip omedelbar verkan, efter att Säpo flaggat för att elever riskerade att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar.

I samband med beskedet gick Fryshuset i Husby ut med att man ville ta över huvudmannaskapet för skolan, något som dock nekades. Anledningen var att det inte fanns tillräckliga skäl för att behandla ärendet skyndsamt, enligt Skolinspektionen.

Men då tänkte Fryshuset om.

– Vi hade redan två skolenheter i Husby, en F–6 och en 7–9, så jag valde att flytta hela den yngre skolenhet till Cordobas gamla lokaler i stället, säger Yazmine Nour Sherifay, etableringschef.

Fördubblat elevantalet

På så sätt fick skolan väldigt mycket mer utrymme, och kunde ta emot elever från sin interna kö.

– Vi hade en kö sedan innan, med elever som velat börja på skolan. Nu kunde vi utöka den kön, så vi har tagit emot elever både från Cordobaskolan och från andra skolor i Järva.

Totalt har skolan nu mellan 800–900 elever. Innan jul var de 400.

– Ja, det är mer än dubbelt. Det har gått väldigt snabbt, men jag måste säga att det har gått oförskämt bra med tanke på den korta tiden.

Både Yazmine Nour Sherifay och andra på Fryshuset ställde in sina julledigheter för att se till att allt skulle stå klart till terminsstart. Bland annat var de tvungna att anställa ny personal snabbt.

– Vi har haft en öppen rekryteringsprocess via platsbanken, det var oerhört många sökande. Vi har anställt en del från gamla personalstyrkan (på Codorbaskolan red.anm.), och en del helt nya. Det har varit en vanlig anställningsprocess med intervjuer på löpande band, utdrag ur belastningsregistret och bakgrundskontroller.

Eleverna glada

Cordobaskolans gamla lokaler skiljer sig mycket från Fryshusets, då de är mer "kontorsaktiga", enligt Yazmine Nour Sherifay.

– Min största utmaning är att lära mig att hitta! Annars är det fina, fräscha lokaler, det märks att man satsat på dem.

Även eleverna verkar nöjda. Abdinasir Abdulwahid gick tidigare i nian Cordobaskolan, men har nu fått börja på Fryshuset.

– Jag tycker skolan är bra och är så glad över att jag kunnat få börja här, säger han.

Julian Rua, musiklärare och tidigare anställd på Cordobaskolan, eleven Abdinasir Abdulwahid, Yazmine Nour Sherifay och eleven Saleh Obed.

Julian Rua, musiklärare och tidigare anställd på Cordobaskolan, eleven Abdinasir Abdulwahid, Yazmine Nour Sherifay och eleven Saleh Obed.

Privat

Samma grupper

Alla som redan gick på Fryshuset har fått behålla sina klasser och lärare. Alla som kommit från Cordobaskolan har även de fått fortsätta tillsammans.

– Det har varit viktigt att grupperna ska hållas intakta och att alla ska få fortsätta tillsammans med sina kompisar. Sedan har de inte exakt samma lärare längre, men de känner igen många av dem. Framför allt har det känts otroligt viktigt för niorna, de går sista terminen och har så mycket annat att fokusera på, att behöva slitas upp då hade varit förödande för många.

Hur har de fungerat för de barn som tidigare varit i Husby att behöva flytta till Akalla?

– Jag tror det har varit tuffast för vårdnadshavarna, barnen tycker nog mest att det är roligt och spänannde. Många föräldrar var oroliga till en början över den snabba förändringen, men vi har inkluderat dem i processen och erbjuder även skolskjuts till de barn som bott nära i Husby, så att de inte ska behöva drabbas av ett annat avstånd. Min känsla är att det börjar landa bra hos de flesta.

Hon är även imponerad över lärarstyrkan.

– En del ur personalen har också fått byta plats, men det har blivit tydligt att alla har elevperspektivet i centrum. Det här ska inte gå att göra över en jul, men vi har gjort det. Nu måste allt få falla på plats, det är flera personalkulturer som ska mötas, det finns utmaningar men vi jobbar på det.