Fritidsbanken i Enköping, som lånar ut sport- och fritidsprylar helt gratis, har flyttat till nya lokaler.

– Vi har funnits i Enköping sedan 2018 och fanns tidigare i en lokal på Västerleden. Sedan i höstas håller vi till i badhusets gamla lokaler­ i Idrottshuset och drivs i kommunens regi, säger Karin­ Losman, samordnare på Upplevelseförvaltningen i Enköping.

Den nya lokalen på 185 kvadratmeter erbjuder större­ tillgänglighet för besökare och goda parkeringsmöjligheter.

– Vi har många skridskor och skidor men behöver nu få in fler grejer. Vi har lådor­ som står i Idrottshusets reception­ där man kan lämna saker till verksamheten och håller även på att förhandla med återbruket om att kunna få ha en container där, säger Karin Losman.

Önskar fler fritidssaker

Karin Losman berättar att det som Fritidsbanken framför allt önskar få in mer av är friluftssaker som tält, ryggsäckar, fiskegrejer, stormkök och liknande.

– Vi är väldigt stolta över verksamheten – den ger människor en chans att få prova aktiviteter de kanske inte haft annars.

Enligt henne är det alla slags människor som besöker banken.

– Vi får in många barn­familjer när barnen vill prova en ny aktivitet. Då är det perfekt att kunna låna utrustning i stället för att köpa innan man vet om aktiviteten passar barnet eller inte.

Hur gör man om man vill låna något av Fritidsbanken?

– Då kan man gå in på Fritidsbanken Enköping via kommunens hemsida och se vad som finns i vårt lagersaldo.

Annars rekommenderar Karin Losman att besöka banken i Idrottshuset och där prova grejerna på plats.

– Sedan uppger du namn och mobilnummer och så är det klart. Du lånar utrustningen i 14 dagar och får en påminnelse om återlämning via sms.

Lika för alla

Sportlovet är inte långt borta. I dagsläget finns skridskor, långfärdsskridskor, slalomskidor och pjäxor, stavar, hjälmar, wakeboards, pulkor, kälkar, isdubbar och en massa mer.

– Man kan inte förboka något då tanken är att det ska vara lika för alla. Det gäller därför att planera i tid och hålla koll på vad som finns inne.

Fritidsbanken i Enköping, som är ett bibliotek med sport- och fritidsprylar, har bytt lokaler. att låna har Här återanvänder man saker som andra skänkt till verksamheten.

– Vi har funnits i Enköping sedan 2018 och fanns tidigare i en lokal på Västerleden. Sedan i höstas håller vi till i badhusets gamla lokaler i Idrottshuset och drivs i kommunens regi, säger Karin Losman, samordnare på Upplevelseförvaltningen i Enköping.

Den nya lokalen på 185 kvadratmeter erbjuder större tillgänglighet för besökare och goda parkeringsmöjligheter.

– Vi har många skridskor och skidor men behöver nu få in fler grejer. Vi har lådor som står i Idrottshusets reception där man kan lämna saker till verksamheten och håller även på att förhandla med återbruket om att kunna få ha en container där.

Önskar fler fritidssaker

Karin berättar att det som Fritidsbanken framför allt önskar få in mer av är fritidssaker som tält, ryggsäckar, fiskegrejer, stormkök och liknande.

– Vi är väldigt stolta över verksamheten - den ger människor en chans att få prova aktiviteter de kanske inte haft annars.

Enligt Karin kommer alla slags människor in på banken; både av olika kön, åldrar och bakgrund.

– Vi får in många barnfamiljer när barnen vill prova en ny aktivitet. Då är det perfekt att kunna låna utrustning istället för att köpa innan man vet om aktiviteten passar barnet eller inte.

Så hur gör man då om man önskar låna något av Fritidsbanken?

– Jo, då kan man gå in på Fritidsbanken Enköping via kommunens hemsida och se vad som finns i vårat lagersaldo.

Annars rekommenderar Karin att besöka banken i Idrottshuset och där prova grejerna på plats.

– Sedan uppger du namn och mobilnummer och så är det klart! Du lånar utrustningen i 14 dagar och får en påminnelse om återlämning via sms.

Planera i tid

Sportlovet stundar och många vill låna vinterutrustningar. I dagsläget finns skridskor, långfärdsskridskor, slalomskidor och pjäxor, stavar, hjälmar, wakeboards, pulkor, kälkar, isdubbar och en massa mer.

– Man kan inte förboka något då tanken är att det ska vara lika för alla, så det gäller därför att planera i tid och hålla koll på vad som finns inne.