Dömd. Tingsrätten dömde mannen på alla punkter i åtalet. Foto: Mikael Andersson

Frikyrkoman dömd för stort antal sexualbrott

4,5 års fängelse blev straffet för den man som i flera års tid gjort sig skyldig till grova sexuella övergrepp i norrort. Två av kvinnorna angreps i Solna.

  • Publicerad 08:46, 14 jun 2021

Sommaren 2018 skedde de flesta av de övergrepp som nu har lett till att en man född 1990 döms till 4,5 års fängelse för våldtäkt, sexuellt ofredande och grovt sexuellt övergrepp mot totalt nio kvinnor.

I Solna gav han sig på två kvinnor i slutet av juli 2018. En av dem i Hagaparken, då riktade han en kniv mot brottsoffret och tog henne på brösten. Nästa ofredande hände på Frösundaviks allé dagen därpå, tillvägagångssättet var ungefär det samma.

Gärningarna skedde i största del på badplatser i norra Stockholm och i Uppsala mellan 2018 och 2020. I Täby tvingade han dessutom en kvinna att utföra sexuella tjänster medan han filmade övergreppet.

Engagerad i frikyrkan

Det var mannens fru som larmade polisen initialt.

Mannen har tidigare varit en känd person i en frikyrka har erkänt handlingarna till största del. Han har förklarat sitt beteende med att han varit djupt deprimerad.

Han ska betala skadestånd till alla de kvinnor han utsatte för brott, för brotten i Solna handlar det om 9 000 respektive 23 000 kronor.