Kurser. I sin versktad i anslutning till sin bostad i Spånga lär Eva Freya Cristiansson folk att arbeta med keramik. Hon fokuserar mycket på gudinnor. Foto: Claudio Britos

Freya formar gudinnor i keramik

Hon är keramiker, tidigare förskollärare och healer, men även häxa och prästinna. Eva Freya Cristiansson håller i keramikkurser och gudinneworkshops i sin verkstad i Spånga.

  • Publicerad 08:00, 25 jul 2021

Eva Freya Cristiansson, eller Freya som hon kallas, driver keramikverksamhet och workshops som heter Mama Jord i Bromsten. Sedan tonåren har hon haft ett intresse för keramik, men det var inte förrän en flytt till Sydafrika 2005 som hon blev intresserad av att skulptera gudinnor.

– Jag hade ett uppehåll från keramiken fram tills jag träffade en kvinna i Sydafrika som hade en keramikstudio och hon inspirerade mig. Jag var hos henne varje fredag i två år, säger Freya.

Efter att hon bott två år i Sydafrika kom hon tillbaka till Sverige 2007 och startade sin workshop året efter där besökarna får möjlighet att skulptera gudinnor.

Workshopen pågår i fyra timmar, och inleds med meditation för att komma i kontakt med sin skaparkraft och med gudinnan som ska skulpteras. I januari 2020 började hon anordna keramikkurser och i oktober samma år sa hon upp sig från sitt arbete som förskollärare.

Färdiga. Hathor (vänster) och Eir (höger). Hator är en beställd skulptur som har skickats till Åland. Foto: Claudio Britos

Beskrivning: Vi träffar Eva Freya Cristiansson som bor i Spånga. I sin bostad har hon en verkstad där hon lär ut folk att arbeta med keramik. Hon fokuserar mycket på gudinnor. Foto: Claudio Britos

Livet på andra sidan

Sedan 19 år tillbaka har Freya varit en häxa och prästinna. Hon har alltid varit intresserad av den andlinga aspekten av livet.

– Jag gick en häxkurs för 19 år sedan och då presenterade en kvinna örter och hur man kan se på saker. Allt jag ser betyder någonting. Kommer det en skata så undrar jag varför den kommer och vad det kan betyda. Medan andra tänker bara att det är en skata.

Freya berättar att som häxa och prästinna så arbetar man med de fyra elementen när man arbetar med keramik: jord, luft, eld och vatten.

– Jag arbetar ju med lera och det står för jord. Vatten behöver jag för att jobba med lera, luft för att torka det och sedan eld för att bränna det. Magin finns redan där som jag ser det.

Tillverkat. Här visar Freya sin samling av gudinnor hon har skulpterat. Foto: Claudio Britos

Gudinnor och gudar

För att skapa en gudinna måste man ha tålamod. En sådan process kan ta upp emot 1–2 månader innan det blir färdigt.

– Det tar 8–10 timmaratt bara skulptera. Men den måste torka i minst två veckor, sedan ska den brännas, tas ut, broderas och sedan in igen i ugnen, säger hon.

Freyas nisch är att skapa gudinnor främst, men det har även förekommit gudar.

– Min favoritgudinna är Freja för att, hallå, jag heter ju Freya, säger hon skrattandes.

– När jag skapar mina gudinnor och de få gudarna är det som att den energin kommer in i mig, deras energi. Till slut blir jag så himla yr att jag måste ta en paus. När jag skulpterade Oden en gång så hörde jag honom be mig göra honom mer muskulös.

Någonting som Freya uppskattar är gemenskapen hon fått genom sin verksamhet.

– Nu när jag har keramikkurser har det har varit jätteroligt att folk har kommit hit från Spånga och vi har fått lära känna varandra.

Är du sugen på att testa?

Den 23 augusti klockan 18.30–21.00 håller hon en kvällskurs i keramik.

Den 24 augusti klockan 10.00–12.30 håller hon en dagskurs i keramik.

Är du intresserade av healing?

Mellan den 21 till 22 augusti klockan 10–16 anordnar Freya japansk reikihealing steg 1.

Alla skulpturer görs på beställning.

Anmälan görs genom att mejla: eva@mamajord.se.

Mer information finns på mamajord.se.

Visa merVisa mindre