Med en slät porslinskopp kaffe på bordet sitter Fredde Granberg på Centralkonditoriet i Björknäs och spanar ut på regnet som öser ner på Värmdövägen. Annars föredrar han engångsmuggar, men Centralkonditoriets föll inte i smaken.

– Vanliga bruna, ganska tråkiga. Helst ska det vara en logga på. Finns det en ganska snygg mugg på fik så dricker jag gärna ur den även om jag sitter på plats. Sedan sköljer jag ur den lite försiktigt och tar med den om jag inte har den sedan tidigare.

Mugg från 50-talet

Han har uppåt 300 engångsmuggar staplade i sin ”mancave” hemma.

– Min raritet är en McDonaldsmugg från 50-talet. Innan de hade den här läskiga clownen hade de en hamburgare med armar och ben som symbol: Mr Speede. Den är på muggen. 

Han har planer på att bygga ett hyllsystem, fylla muggarna med sand och placera ut dem längs väggen. Men alla i familjen är inte lika roade av planerna.

– Jag tror inte det finns någon i världen som förstår det här. Fast Brasse Brännström berättade att han samlade på spypåsar. Det här kanske är snäppet bättre. 

Ronny och Ragges album ”Lets pök” firar 30 år i år. Men Fredde Granberg är inte sugen på någon turné. ”Jag är snart 53 bast, det känns inte så angeläget att dra ner brallorna och pöka i folkparkerna längre.”

Ronny och Ragges album ”Lets pök” firar 30 år i år. Men Fredde Granberg är inte sugen på någon turné. ”Jag är snart 53 bast, det känns inte så angeläget att dra ner brallorna och pöka i folkparkerna längre.”

Johan Kristensen

”Hade ingen aning”

Men vi ses inte för att diskutera hans udda hobby. PR-agenten har lovat oss en intervju ”på hemmaplan i Saltsjö-Boo” med manusförfattaren bakom SVT:s succé Familjen Rysberg. Serien hade premiär 2015 och vann Kristallen för bästa barn- och ungdomsprogram året efter. Nu har han skrivit den första boken om vampyrfamiljen: ”Dracula checkar in”. ”Han kanske kan tipsa om sina smultronställen i kommunen ocks唂 skriver presskontakten.

– Fy fan vad roligt! Det hade jag ingen aning om. Jag sitter här och jobbar ibland för att det är ett najs fik men jag har ingen koppling alls hit.

– Jag kände mig inte klar med figurerna och tänkte att det kanske kunde bli en kul bok. Storyn är ny och Mikael Riesebeck har gjort illustrationerna med lite karikatyrfeeling. 

Ska ni göra tv av böckerna också?

– Det är klart att man kan. Men det finns inga planer på det.

Vid sidan om skrivandet, regisserandet och skådespeleriet har han blivit en av Sveriges populäraste uppläsare av ljudböcker. Men han möttes av motstånd på vägen.

– Folk var jävligt skeptiska: ”Jag kan inte lyssna på en bok som Ragge läser!” Men sedan tyckte de inte alls att det lät som Ragge och nu är de frälsta. Det är ganska roligt.

”Jättemörk sida”

Halva dagarna ägnar han åt inläsningar. Framförallt deckare. Men han har inga planer på skriva något allvarligt själv. 

– Nej. Jag har en jättemörk sida men det är ingenting som kommer ut när jag kreativ. Jag skulle inte kunna skriva en serie som Madman – de är ju riktiga karaktärer. Jag skulle aldrig komma på en sådan idé. Jag tänker i stället på vampyrfamiljer och hur det är hemma hos tomten. 

I stället skissar han på ännu en julkalender efter "Panik i tomteverkstan”, ”Barna Hedenhös uppfinner julen” och ”Jakten på tidskristallen”.

– Det är korta avsnitt men ändå ett jävla härke att få ihop allt. Men så råkade det poppa upp en idé och då är det svårt att släppa den. Men det är en lång process och blir tidigast 2027.

”Jag sitter här och jobbar ibland för att det är ett najs fik men jag har ingen koppling alls hit”, säger Fredde Granberg om Centralkonditoriet i Björknäs.

”Jag sitter här och jobbar ibland för att det är ett najs fik men jag har ingen koppling alls hit”, säger Fredde Granberg om Centralkonditoriet i Björknäs.

Johan Kristensen

”Pöka i folkparkerna”

Några dagar efter vår intervju ska han sammanstråla med Peter Settman. I år är det nämligen 30 år sedan deras raggarkaraktärer Ronny och Ragge från SVT-serien ”Byhåla” släppte skivan ”Lets pök!” som toppade den svenska albumlistan. Frågan är hur jubileet ska uppmärksammas. Skivbolaget ville precis 1993 att de skulle åka på turné. Fredde Granberg sa nej.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit kul att åka på turné. Vi gjorde det så jävla mycket att det räckte. Jag är snart 53 bast, det känns inte så angeläget att dra ner brallorna och pöka i folkparkerna längre.