Fredagsbasket för unga blev en succé

I höstas drog Viby Basket igång Friday Night Basket för barn och ungdomar. Arrangemanget blev en succé och kommer nu att fortsätta under våren.

  • Publicerad 08:40, 14 jan 2022

Vi vill visa att idrotten är ett alternativ.

– Vi ska utveckla fredagsbasketen ännu mer, i samarbete med kommunen och mobila fritidsteamet, säger klubbens grundare och ordförande Fredrik Hahne.

Premiären var september och sedan dess har Viby Basket ordnat fredagsbasket tre gånger per månad – i Runbackaskolan för barn upp till 12 år och i Edsbergshallen för ungdomar från 13 år.

– Det är ett sätt att få bort stillasittandet och även att se till att färre ränner runt ute och sysslar med mindre hälsosamma saker. I stället kan de komma till baskethallen och spela, säger Fredrik Hahne.

Supertalang på besök

De flesta fredagar kom cirka 40 barn till Runbackaskolan och omkring 50 ungdomar till Edsbergshallen.

Ännu fler – drygt 100 ungdomar – kom till Edsbergshallen den 26 november då Viby Basket hade bjudit in landslagsspelaren Elliot Cadeau.

Den 17-årige talangen rankas som USA:s bästa point guard i sin åldersgrupp. Han är född och uppvuxen i USA men har en svensk mamma och var i Sverige i november för att delta i en landslagssamling.

– Han kom till hallen och visade sitt engagemang och intresse för ungdomar. Det var otroligt inspirerande. Han är en ödmjuk och fin kille, en förebild som visade vad sporten kan ge. Det var fantastiskt roligt att han tog sig tid. Han var över två timmar i hallen, spelade med ungdomarna, pratade med dem, och bjöd på sig själv, säger Fredrik Hahne.

Gör gärna ännu mer

Alla är välkomna till Viby Baskets fredagskvällar, även de som inte har provat på basket tidigare.

– Vi vill visa att basketen är lite öppnare och friare, och att vi finns och tar emot spelare. Vi engagerar oss i ungdomsfrågor. Ska vi kunna lösa problematiken som finns i ungdomsåren så måste civilsamhället vara med och vi vill visa att idrotten är ett alternativ, säger Fredrik Hahne.

Han förklarar att klubben gärna skulle göra ännu mer, men att även kommunen skulle kunna bidra på ett tydligare sätt.

– Kommunen kan både stötta föreningar och ta hjälp av oss och låta oss få vara den goda kraften i samhället. Men kommunen måste visa det i sina prioriteringar, att det får kosta pengar.

Klubben startades för 14 år sedan

Viby Basket bildades för 14 år sedan och har i dag drygt 700 medlemmar.

Målet är att skapa en stark gemenskap där idrottsutövandet sker med spontan och gemensam glädje.

Sedan i höstas anordnar klubben Friday Night Basket vissa fredagar.

För barn upp till 12 år är det klockan 19–21 i Runbackaskolan som gäller.

Ungdomar från 13 år är välkomna att komma och spela basket klockan 21–23 i Edbsrgshallen.

Visa merVisa mindre

Mammans vittnesmål fick man friad

Nyheter Man från Edsberg dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten 70 000 kronor i funna kontanter och en guldkedja ledde först till en fällande dom för penningtvättsbrott mot en Edsbergsbo i 20-årsåldern. Nu har mannen friats i hovrätten efter ett vittnesmål från...onsdag 18/5 6:50