Frank Gustavsson bor med sin familj i Odenslunda i Upplands Väsby.

I trädgården bor också ett gäng hönor och några kaniner.

Det hela började med att Frank en dag ringde mamma Johanna på jobbet och var orolig för sin höna Eva-Stina.

– Hon hade inte lämnat huset på två dagar. Trots att Frank lyft ut henne låg hon platt som en pannkaka och vägrade gå, säger hon.

Det visade sig att Eva-Stina fått vårkänslor och bestämt sig för att ruva på alla ägg hon kom åt. 

– Jag förklarade för Frank att det är lika bra att plocka bort alla ägg från henne och hoppas på att hon slutar. Eftersom vi inte har någon tupp så kommer det aldrig bli några kycklingar.

"Tyckte synd om henne"

Men Frank tyckte synd om henne och ville att familjen skulle köpa ägg från affären.

– Jag var skeptisk till om det skulle funka. Det var heller inte säkert att Eva-Stina skulle orka ruva i 21 dagar.

Men varken Frank eller Eva-Stina gav upp och familjen köpte till slut sex ekologiska ägg från Lidl i Upplands Väsby. De numrerade fem ägg och gav dem till Eva-Stina.

I torsdags kom resultatet ur ägg nummer fem: Kycklingen Lilla Lidl, döpt av Frank.

– Han är stolt som en tupp, säger Johanna.

Frank säger själv att han hade hoppats på att det skulle bli en kyckling av ägget.

– Men jag blev ändå överraskad. Den piper mycket och jag ger den mat och vatten, berättar han.

Ska ni behålla kycklingen?

– Om det är en tupp så vet jag inte hur det blir, men om det är en höna så behåller vi henne. Eva-Stina tror hon att hon är kycklingens mamma, säger Frank.

Hönan Eva-Stina med kycklingen Lilla Lidl som hon ruvade fram ur ett butiksägg.

Hönan Eva-Stina med kycklingen Lilla Lidl som hon ruvade fram ur ett butiksägg.

Privat

Vill du bli hönsfarmare när du blir stor?

– Kanske. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli.

Mitt i tar kontakt med branschorganisationen Svenska Ägg för att få lite klarhet i vad som ligger bakom denna äggande nyhet.

– Det som Frank varit med om är ovanligt, men det händer någon gång då och då, säger kommunikatör Pernilla Alsén.

Hon förklarar att det först och främst krävs att det finns tuppar i hönsflocken, vilket det alltid gör när det handlar om ekologiska ägg. Ägget måste alltså, precis som för oss människor, vara befruktat för att det ska kunna bli en kyckling.

– I de flesta hönsflockar finns inga tuppar, varför äggen inte kan bli befruktade.

Hon förklarar att även om de ekologiska äggen kan befruktas så utvecklas de sällan till ett embryo, eftersom man måste hantera och förvara äggen på ett särskilt sätt för att det ska fungera. 

Unik kyckling

Enligt butikskedjan Lidl hör det inte till vanligheterna att kycklingar kläcks ur butiksägg.

– Oavsett var man köper sina ägg så är det möjligt att få tag på ett som är befruktat, men det är ovanligt. Lilla Lidl är alltså en ganska unik kyckling, säger Ingrid Arinell på Lidls presstjänst.