
POSITIV. Tatiana Uran och sonen Anthony tycker stadens planer låter bra. Foto: Pekka Pääkkö
Från nödbostäder till hus med extra allt på Kungsholmen
Kåkstad och nödbostäder, därefter industri- och sjukhusområde. Nu ska Stadshagen byta skepnad igen. Den här gången med exklusiv arkitektur och tjänster långt utöver det vanliga.
- Nyheter
- Publicerad 12:54, 25 okt 2021
Bostadsbristen har vi kvar och varje tidsepok har sina utmaningar
Bett efter bett äter sig metallkäftarna in i den före detta kontorskåken vid Sankt Göransgatan/Mariedalsvägen/Warfvinges väg. Den ska rivas för att göra plats för Balders nya bostadsrätter.
På andra sidan korsningen är exempelvis Primulas hyresrättsbygge i full gång. I andra kanten av området, vid Sankt Göransparken, har husväggarna till JM:s två nya hus börjat resa sig.
Stadshagens förtätning är sedan i slutet av förra året i full gång och omkring årsskiftet 2022/2023 är det tänkt att inflyttningen kan starta på sina håll.
Men att ändra ett områdes karaktär är ingen quick fix direkt.
I runt tio år lär grävskoporna och byggkranarna jobba hårt enligt tidsplanen.

FLYGVY. Så här såg det ut i Stadshagen 1939, med de nya husen på Stadshagsberget och de cirka 300 nödbostäderna där Electrolux och Sankt Görans sjukhusområde idag breder ut sig. Foto: Oscar Bladh, 1939. Stadsmuseet i Stockholm.

BRA BLANDNING. Karin Gustavsson tycker det låter bra att blanda både kontor och bostäder för mer liv större delen av dygnet. Foto: Pekka Pääkkö
Nödår och bostadsbrist
När man knallar runt i området är det svårt att tänka sig att det bara för hundra år sedan var ett område präglat av nöd, med tillfälliga kåkstäder av spillvirke och nödbostäder i trä. De sista revs så sent som på 60-talet.
Experten: Därför har Stadshagen länge gått sin egen väg
Snart gör bostadshus come back på samma plats – men med ett helt annat stuk.
För Electrolux planer på att bygga om med både kontor och drygt hundra bostäder i huvudsakligen trä sticker ut.
Bolagets medarbetare och de som flyttar in i de nya ettorna och tvåorna kommer att ha tillgång till exklusiva tjänster som conciergeservice men också fitness- och poolanläggning, grönskande takterrasser, utegym, utekök, kafé och restauranger – allt i samma kvarter.
Electrolux har redan byggt om för att flytta huvudentrén och i januari planerar staden att lägga igen rampen till t-baneuppgången för att göra plats för de nya husen. Senare i år ska bostäderna börja säljas.

NYTT. Så här vill Electrolux bygga längs Sankt Göransgatan Foto: Electrolux/Archus

NYTT TORG. Vid korsningen Kellgrensgatan/Sankt Göransgatan anläggs ett nytt torg. Foto: Electrolux/Archus
Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux, känner till områdets historia.
– En reflektion är hur samhället såg ut då, när staden byggde nödbostäder på den plats där vi nu utvecklar. Det var nödår och bostadsbrist. Bostadsbristen har vi kvar och klimatutmaningen har tillkommit. Varje tidsepok har sina utmaningar, säger hon.
Sjukaste arkitektskissen: Barn i vikingahjälmar vallar älg
Men hon vill inte kalla kvarterstjänsterna för lyx.
– Vi vill skapa bättre förutsättningar för att lösa livspusslet och det vi planerar är mycket delade nyttor. Ett pool- och fitnesscenter kan användas både av våra medarbetare och boende. Samma sak med conciergeservicen som kan hjälpa till med enklare ärenden, som att till exempel få hjälp med sista minutenbokningar, byta däck eller annat småfix.
Hyrbara odlingslotter
Kvarteren ska även fyllas med biodlingar, insektsbäddar och hyrbara odlingslotter. En hydroponisk, jordfri, odling ska även se till att kvarterets krogar har lokalt odlade sallader och örter.
Staden har även fler projekt med start under hösten, bland annat gräv- och gatujobb längs Mariedalsvägen och Hornsbergs strand samt en förlängning av Franzéngatan mot Stadshagens IP
Ulrika Kågström hoppas att deras kvarter ska inspirera stadsbyggandet.
– Vi vill göra livet i vardagen lättare och lite mer hållbart. Staden har varit tydlig med att de vill göra nya Stadshagen mer stadslik. Vi vill få till en stad som lever på vardagar, kvällar och helger.
Och att liva upp Stadshagen är det fler byggherrar som nämner samtidigt som de puffar för sina projekt med exklusiv arkitektur, studios i bästa läge, spektakulär takvåning och materialval med modern touch.

ERSÄTTS. Här ska Balder, med start i november, bygga 138 nya bostadsrätter fördelat på fyra hus, 8-12 våningar höga. Foto: Pekka Pääkkö

TUMMEN UPP. Daniel Widell jobbar i området och tror att förtätningen gynnat både boende och företag. Foto: Pekka Pääkkö
”Blir mer levande”
Folk vi stöter på när vi promenerar i området är också positiva.
– Det är bra. Det är många familjer som har svårt att hitta bra lägenheter med bra utrymme här i området, säger Tatiana Uran.
Karin Gustavsson tycker även hon spontant att planerna låter bra.
– Det har ju varit väldigt mycket industrier här tidigare, nu kan det bli ännu mer levande. Jag tycker även det låter bra att blanda kontor och bostäder. Då blir området mer levande dygnet runt. Jag jobbar i Kista och där är det mer uppdelat mellan kontor och bostäder. Där är det helt öde när man åker hem från jobbet, säger hon.

NYTT. Balders projekt Fabrique 46 vid t-baneuppgången ska ha lokaler i bottenplan. Foto: Balder

Projektet. Foto: Stockholms stad