Världens längsta konstutställning har den kallats, konsten på stationerna i Stockholms tunnelbana.

Med start 22 januari finns en chans att djupdyka bland verken – utan att behöva resa runt med tågen. Då är det premiär för utställningen Tunnelbanan med bilder från ett 30-tal tunnelbanestationer och information om verken och konstnärerna.

Pluggar i Australien

Bakom utställningen står 21-åriga fotografen Alba Åhlander från Hökarängen. Hon studerar på Sydney Film School i Australien och fick idén när utbildningen stängde ner på grund av corona i våras.

– Det var hårdare restriktioner därnere. Plötsligt hade jag en paus på fyra månader och kände att jag ville göra något med den tiden. Jag ville göra något som var lättillgängligt och samtidigt betydde något för mig, berättar hon.

Redan när hon var yngre fascinerades hon av konst vid tunnelbanan. Skulpturen Dårarnas båt vid Sockenplan, där hon gick i skolan, är en gammal favorit.

– Jag ville visa en häftig grej vi har här i Stockholm med konsten i tunnelbanan. Samtidigt ville jag stärka mina svagheter som fotograf. Stationerna är en bra utmaning, där finns både stillhet och rörelse, säger hon.

Som söderortsbo har hon stenkoll på gröna linjen söder om Slussen. Nu åkte hon till stationer där hon aldrig tidigare varit.

– Alby är en nyfunnen favorit. Rinkeby är också högt upp på listan, där känns det som att man går in i ett palats av guld, berättar hon.

Vad tror du utställningen ger besökaren?

– Jag tror att man efter utställningen kommer att se på vardagskonsten på ett annat sätt. Ofta kanske vi sätter oss på tåget på morgonen med en kopp kaffe, tittar ner och vill bara sova. Jag tycker man ska titta upp och titta ut!