Högar av grusblandad snö och stora vattenpölar. Ingen kan anklaga Skogåstorget för att göra sig till en grå och snöslaskig januaridag. En och annan Skogåsbo halkar försiktigt fram och försöker undvika att ramla i slasket, i övrigt ligger torget öde.

"I dag är torget mest en plats som passeras" står det i kommunens tjänsteutlåtande. Men planen är att det ska rustas upp och bli en levande mötesplats.

– Det vore bra om det blir lite grönare, säger Mikael Shahnazari, 70.

Det tycker också makarna Margareta och Hasse Norling, som precis varit inne och handlat i centrum.

– Det är bra att de ska rusta upp torget. Torghandel vore trevligt. Det var någon kille här förr som sålde grönsaker. Någon lekställning för barnen vore bra. Det är ganska dött här, säger Margareta Norling, 76.

Margareta och Hasse Norling är positiva till att torget ska rustas upp och tycker att det vore trevligt med torghandel.

Margareta och Hasse Norling är positiva till att torget ska rustas upp och tycker att det vore trevligt med torghandel.

Johannes Äng

"Känns övergivet"

Det är de inte ensamma om att tycka. I medborgadialogen som genomfördes under november till december 2022 handlade många av synpunkterna om önskemål kring kafé, uteserveringar och torghandel. Många beskriver att de saknar torghandeln som tidigare fanns. Det efterfrågas även julmarknad och loppmarknad.

Kommunstyrelsen fattade i veckan ett inriktningsbeslut för att gå vidare med planerna på en upprustning av torget.

– Det känns lite övergivet och innehållslöst i dag. Många Skogåsbor tycker att torget är tråkigt och underutnyttjat. Det är inte en plats man stannar upp på, men det borde det kunna vara. Det ligger centralt och är inramat av kyrkan, centrum och bostäder och har alla förutsättningar att bli en mötesplats, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för stadsplanering.

Projektet är också prioriterat då det finns behov av trygghetsskapande åtgärder i området.

Det kommer att bli mer planteringar, både träd och blommor, olika sittplatser och någon form av lekskulpturer. Däremot finns det inte plats för en hel lekplats, enligt tjänsteutlåtandet.

Om Skogåsborna får sin efterlängtade torghandel återstår att se, men det kommer att finnas teknik att för bedriva handel på torget, som el och vatten. Den omtyckta fontänen blir kvar men miljön kring den ska utvecklas. Något som också framkom i medborgardialogen är att Skogåsborna är missnöjda med scenen som finns vid torget.

"Det vore bra om det blir lite grönare. Nu är det mest betong", säger Mikael Shahnazari, 70.

"Det vore bra om det blir lite grönare. Nu är det mest betong", säger Mikael Shahnazari, 70.

Johannes Äng

M: "För låg ambitionsnivå"

Preliminärt beräknas upprustningen gå loss på 15 miljoner kronor. En summa som oppositionen reagerat på. De blålila oppositionspartierna M, L, KD och DP är kritiska till förslaget som presenterats och anser att ambitionsnivån är för låg.

– Dels är det en hög summa. Skogås förtjänar verkligen sina resurser och satsningar, men när man ser vad styret tänker sig att Skogåsborna ska få för 15 miljoner blir man nästan mörkrädd. Det rör sig i princip om några träd och bänkar och en ljusslinga, säger Love Bergström (M).

Han menar att pengarna som ska gå till att riva scenen kan användas bättre.

– Vi tycker att man ska ta ett helhetsgrepp och tillföra interaktiva lekytor, öppna upp centrum och intilliggande byggnader mot torget så att det blir en piazzaliknande känsla med kaféer och torghandel, säger Love Bergström.

Så här såg det ut när det var sommartorg på Skogåstorget.

Så här såg det ut när det var sommartorg på Skogåstorget.

Pernilla Fagerström