Den 27 september är det premiär för den tolfte säsongen av Hela Sverige bakar. Vallentunabon och bilentusiasten Simon Lagerkvist är en av deltagarna i årets tävling. Bakning har varit ett intresse sen barnsben.

– Jag har alltid gillat att baka. Det var många av mina vänner och i min familj som hetsade på och sa att jag skulle söka. Så då bara gjorde jag det. Allt gick väldigt snabbt, jag hann inte reflektera över det, säger han.

Bara två timmar efter att Simon skickat in ansökan blir han uppringd och erbjuds en videointervju. En dag senare kallas han in på en andra intervju.

– Då var jag nervös. Men då sa de "Vi bara drar av plåstret, vi vill gärna att du kommer på en andra audition". Det var superkul. Man får se det som en vinst också, att man stod ut bland alla andra.

Simon har bott i Vallentuna hela sitt liv och jobbar som servicerådgivare på en bilverkstad.

– Allt med audition och intervjuer drog i gång när däcksäsongen började. Det är då man har som mest att göra på verkstaden, när hela Sverige ska byta från vinterdäck till sommardäck. Så det var extra stressigt, berättar han.

Nytt i programmets tolfte säsong är inspelningsplatsen Ulriksdals slott och att det var 10 deltagare, tidigare har det varit 12.

Nytt i programmets tolfte säsong är inspelningsplatsen Ulriksdals slott och att det var 10 deltagare, tidigare har det varit 12.

Gabriel Liljevall/TV4

I programmet får deltagarna bakutmaningar som de under kort tid ska utföra till perfektion. Simon berättar att han aldrig har gillat att baka när han måste.

– Det var lite jobbigt. Då kände jag "Nej, nu måste jag baka igen". Jag har alltid gjort det för att jag tycker det är kul och för att jag vill. Det var roligt ändå men också svårt när allt skulle gå fort. 

Att börja baka på heltid är inget han funderar på.

– Jag vill inte förstöra en hobby på det sättet. Skulle jag jobba med det tror jag att jag skulle kunna tappa intresset ganska snabbt.

Och så blev det. Efter tävlingen var Simon inte lika baksugen längre.

– Det intresset dog ut helt ett tag efter programmet. Jag tror inte jag var i köket på två månader, säger han.

Vad tror du dina bekanta kommer tänka när de ser dig i Hela Sverige bakar?

– Jag vet inte hur de kommer att reagera. Jag vet knappt hur jag själv kommer att reagera. Jag är lite nervös för att se mig själv göra bort mig i tv, skrattar Simon.

Ser du fram emot din tv-debut?

– Ja, det gör jag men framför allt för att se alla mina nya vänner. Man ser inte allting när man är med, utan man står i sin egen lilla bubbla när man bakar.

Vilket är ditt favoritrecept?

Jag tycker om att baka moussebakelser. Jag har ett recept som jag hittat på själv. Det är en apelsinchokladmoussebakelse med chokladganach med lite chilli i.

Simon har plockat inspiration från flera olika recept och hittat på bakelsen själv. Moussebakelsen är täckt med en vit velvet spray och står på en mandelbottnen med choklad.

Simon har plockat inspiration från flera olika recept och hittat på bakelsen själv. Moussebakelsen är täckt med en vit velvet spray och står på en mandelbottnen med choklad.

Privat