60 deltagare i Nacka och 20 deltagare i Värmdö. Så många fick chansen när Rookie Start Ups den här sommaren drog igång runt om i Stockholm.

Rookie Start Ups har sedan starten 2008 två mål. Att ge ungdomar tillfälle att utveckla sina entreprenörsförmåga och att öka ungas intresse för företagande. Något som även Värmdö kommun vill värna om.

– Det är värdefullt att ha kontakt mellan näringslivet och ungdomarna, säger Ulla Rådling, tillförordnad näringslivschef och chef för Arbetsmarknadsenheten Värmdö kommun.

Under de fyra veckorna får ungdomarna även stöd från personer med insikt i hur det är att starta eget och driva företag.

– Min uppgift som coach är att vara med och fungera som bollplank och stöd till ungdomarna, säger Muhib Lafta som är handledare för ungdomarna i Nacka.

Vision om att skapa eget

I Nacka är 16-årige Moses Öcal och 15-årige Maximilian Ruthér två av dem som fått chansen att delta i programmet.

– Jag har haft en vision om att starta eget. Nu driver jag en moped- och cykelverkstad. Det involverar att laga och utföra service , säger Maximilian Ruthér.

Nå ut till ungdomar

Några av sakerna som de lär sig under de fyra veckorna är bland annat hur man når ut till kunder genom att hitta sin målgrupp, hur man marknadsför sig och sin produkt samt hur man gör med budgetering. Moses Öcal driver ett företag som går ut på att unga kan ringa eller sms:a om sina känslor för att må bättre.

– Jag marknadsför mest via Instagram och Facebook. Ungdomar är mest på social medier, säger Moses Öcal.

En annan del av hans företag går också ut på att även fokusera på äldre som lever i ensamhet. Både Moses och Maximilian tycker att de har lärt sig mycket under perioden de hållit i sina företag. Saker som man kanske inte lär sig i dagens skola.

– Jag har lärt mig mycket hur ett företag fungerar, men också hur man hanterar pengar, säger Moses Öcal.

Vill hjälpa människor i framtiden

Båda killarna har planer som de hoppas förverkliga i framtiden.

– Jag vill kunna försörja mig på det jag vill hålla på med, säger Maximilian.

– Min dröm är att hjälpa ungdomar och äldre människor i framtiden, säger Moses.