I höstas utredde kommunen Vänsterpartiets förslag om att införa gratis skolfrukost i Järfällas skolor. Förvaltningens utredning visar på att utöver utökade inköpskostnader riskerade även personalkostnaderna att öka, men slutsatsen blev ändå att kommunen har kapaciteten att genomföra förslaget.

Kan minska stöket

Studier visar att en av tre ungdomar inte äter frukost innan skolan och 45 kommuner i Sverige erbjuder gratis skolfrukost idag. Enligt förvaltningens utredning går det att se positiva resultat i form av mindre stök, lugnare lektioner, och mer koncentrerade elever i de kommuner som erbjuder frukost i skolan. Samtidigt skriver de att resultaten kan vara svåra att mäta.

Förvaltningen kostnadsberäkning landar på 1,7 miljoner för samtliga skolor i Järfälla.

Stöds av styret

Nu föreslår V med stöd av styret att testa idén på tre skolor med start höstterminen och fram till terminsavslutningen 2025.

– Vi ser hur barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop till följd av höga livsmedelspriser och inflation. Gratis skolfrukost ger alla barn bättre förutsättningar att klara skolan med god koncentration, vilket leder till bättre arbetsro, säger Pernilla Wallgren (V), ledamot i barn- och ungdomsnämnden.