Kampementsgatan, Narvavägen och Linnégatan är några adresser där hjultjuvar slagit till på Östermalm den senaste tiden. I flera fall har ägarna vittnat på sociala medier om hur de kommit ner till bilen på morgonen för att mötas av en snöplig syn: bilen uppallad och alla hjulen avplockade.

– Den här typen av stölder är ofta organiserade, de riktar in sig på speciella märken och jobbar koncentrerat i perioder på olika platser, säger Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm.

Fenomenet är väl känt, och precis som när det gäller andra komponenter som rattar, backspeglar och katalysatorer går de stulna hjulen i många fall på export och säljs vidare i andra länder.

Samtidigt är det ett brott som ibland flyger lite under radarn.

– De som blir utsatta för det här ringer inte 112, utan gör en anmälan till polisen med tanke på försäkringsfrågan. Vi på lokalpolisen får inte alltid information direkt då yttre patruller sällan åker på dessa ärenden, säger Martin Hultberg Tarantino.

Hittills i år har det skett 45 fall av stöld från bil där tjuvarna tagit däck. Den statistiken inkluderar även fall där någon haft ett eller flera däck som stulits ur bagaget, så det är oklart i hur många fall som hela hjulen plockats av.

Precis som med många andra komponenter är hjul och däck inte spårbara, så chansen att få dem tillbaka är liten.

– Även om vi tar stöldgods i beslag är det svårt att hitta ägaren, säger Martin Hultberg Tarantino.

En av dem som drabbats av detta är Charlotta Grimfors. Strax före jul förra året upptäckte hennes sambo att deras bil var allt annat än körduglig – vid ett tillfälle när de verkligen behövde den.

– Vi skulle iväg för att fira min sons födelsdagskalas, och min sambo tog en Voi bort till parkeringsplatsen vid Ryttarstadion för att hämta bilen. Då ser han att hela bilen står uppallad på cementblock, och alla hjulen var borta, berättar Charlotta.

Familjen tog taxi till kalaset, men de kommande veckorna präglades av inställda aktiviteter och oönskade utgifter.

– Det känns väldigt respektlöst, speciellt när de ser att det är barnstolar i bilen. Det blir en massa krångel och kostnader som är väldigt olägliga för en småbarnsfamilj, säger Charlotta.