Får inga patienter. Nästan alla patienter försvinner för Marie-Louise Brandberg när vårdval medicinsk fotsjukvård upphör. Foto: Ingrid Johansson

Fotsjukvårdarna sägs upp

Regionens avtal med de 142 privata kliniker som tar emot patienter för medicinsk fotvård sägs upp. "Som att få en bomb i knät", säger Marie-Louise Brandberg, fotvårdsterapeut i Huddinge.

  • Publicerad 17:00, 24 okt 2020

De som ordineras fotsjukvård av läkare ska kunna få det på vårdcentralen i stället för vid någon av de 142 fotvårdskliniker som har avtal med Region Stockholm.

För många av dem kommer det som ett dråpslag.

– Det är som att få en bomb i knät, säger Marie-Louise Brandberg.

Hon har haft sin klinik i servicehuset i Huddinge centrum sedan 1995.

– Jag har 85 procent av mina patienter på remiss.

Vill inte gå i pension

Vårdcentralerna ska ha egna fotvårdsterapeuter, eller anlita fristående kliniker som underleverantörer. Marie-Louise kommer nu att ansöka om att få avtal med vårdcentraler.

– Annars väntar konkurs, eller få får jag gå i pension. Men jag hade tänkt jobba till 67, säger hon, och förklarar att hon som egenföretagare inte haft möjlighet att sätta undan pensionsinbetalningar.

Medicinsk fotsjukvård blir det första vårdvalet att avvecklas, sedan politikerna beslutat att strama upp i vårdvalsfloran.

Det finns 50 vårdval i regionen, från allergologi till öron-näsa-halssjukvård, där fri etableringsrätt råder.

Kostar 77 miljoner om året

Politikerna tänker att det indragna fotvårdvalet ska spara pengar. Kostnaden har ökat från 61 miljoner kronor 2015 till 77 miljoner 2019.

Fler vårdval kan komma att försvinna, eller slås ihop. Enligt budgeten för 2021 ska kostnaden för vårdvalen minska med fem procent.

Diabetiker största

Antalet besök för medicinsk fotvård har ökat med 21 procent på fem år.

Kostnaden är nu 77 miljoner kronor om året.

70 procent av patienterna har diabetes.

Avtalen med fotvårdsklinikerna sägs upp den 31 december med ett års uppsägningstid.

Visa merVisa mindre