Varje onsdagkväll efter fotbollsträningen svirar Östberga City FC om till gula reflexjackor med ”Östbergas polare” tryckt med stora bokstäver över ryggen. Fotbollslaget har nattvandrat sedan juni i år i förhoppningen om att öka tryggheten i Östberga, förebygga kriminalitet och visa ungdomarna de vuxnas tillgänglighet.

– Vi vill finnas där för de boende i Östberga, säger Kebba Nije, sportchef för Östberga City FC.

”Ge tillbaka till Östberga”

Fotbollslaget grundades hösten 2018 av barndomsvännerna Kebba Nije, Bun-Dawda Sowe, Bryan Toro och Mahdi Karim. Majoriteten av fotbollslagets 28 spelare har vuxit upp i Östberga. Nu ville laget ge tillbaka till det lokala samhället och nattvandrar för öka tryggheten i området.

– Det känns viktigt för oss att nattvandra och göra gott i området. Själv försöker jag engagera mig i Östberga så mycket jag bara kan, säger Bun-Dawda Sowe.

Vill finnas där för de unga

Sedan flera år tillbaka har Östberga legat på polisens lista över utsatta områden. Men bilden av att Östberga ska vara ett stökigt området håller inte spelare och nattvandraren Bun-Dawda Sowe med om.

– Vi får hela tiden höra att Östberga är ett oroligt område, men vi delar inte den bilden, säger han.

Han förklarar att mycket av den upplevda stökigheten kan bero på att ungdomarna inte har något att göra om kvällarna. Och att det därför är vanligt att ungdomarna hänger utomhus. Bun-Dawda Sowe förklarar att fotbollslaget därför nattvandrar för att stötta och umgås med ungdomarna.

–Vi nattvandrar för att visa att vi finns där. Att det finns vuxna som bryr sig om dem. När vi nattvandrar brukar vi hänga och spela basket med ungdomarna, säger han och Kebba Nije stämmer in:

– Vi vill vara områdets vänner, inte fiender. Vi är områdets polare. Vi vill att man ska känna en trygghet när man ser oss.

Han förklarar att många ungdomar i området har lågt förtroende för polisen och auktoriteter.

– I dag är det vanligt att ungdomar springer när de ser polisen eller ordningsvakter. De är inte mottagliga för deras hjälp för de har garden uppe. Därför vill jag att ungdomarna ska se att vi finns. Att de kan komma till oss om det är något.

Framtiden för polarna

I dagsläget har Östberga City FC endast ett herrlag, men sportchefen Kebba Nije hoppas att i framtiden starta upp en knatteverksamhet, en ungdomsverksamhet och ett damlag.

Hur ser du på framtiden för Östbergas polare?– Jag tror att vi kommer att nattvandra så länge vi kan. Så länge laget finns. Just nu planerar vi på att nattvandra även på helgerna.