Fotbollsföreningarna har länge kämpat för att få fler planer i kommunen. Nu har de gått samman för att få svar från politikerna inför valet i höst.

–  Jag tror det gått upp för många politiker att fotbollen varit underprioriterad, säger Andreas Häggblom, sportchef Viggan ungdom.

De står på den nya konstgräsplanen i Erikslund som blivit ordentligt försenad. Nu till veckan ska den fyllas med granulat och besiktigas, vilket är positivt menar Andreas Mathiesen, EKF Täby.

– Men det saknas fortfarande minst två fullstora planer i kommunen.

Prioritera underhåll

Fotbollsalliansen vill också att kommunen ska prioritera underhåll av befintliga anläggningar.

– Det måste finnas en underhållsplan och en investeringsplan. Just nu släcker de bara bränder, säger Stefan Bellander klubbchef IK Frej.

Fotbollsplanerna blir fort slitna menar föreningarna, då de tränas på dem från morgon till kväll.

– Det är ett enormt slitage, i dag finns heller ingen yta för spontanidrott och det är svårt att få bra träningstider för oss, säger Marko Rönnholmen Klubbchef Täby FK.

De vill ha toaletter, omklädningsrum och rinnande vatten på samtliga planer i kommunen bland annat för för att fler tjejer ska spela.

Det finns även en oro för hur behovet ska täckas när Täby växer. Fotbollalliansen vill bland annat se minst en plan i Täby park.

Om det inte tillkommer planer kan det bli köer.

– Just nu är vi i ett läge där vi inte kan ta in fler barn, säger Andreas Häggblom.