Större. Kristinebergs bollplan i Kristinebergs strandpark ska bli större enligt stadens planer. Foto: Olle Anrell

Fotbollsfajten är nu igång igen

Kungsholmen behöver ytterligare en stor fotbollsplan. Men hur det ska lösas verkar vara mer komplicerat än att förklara offside för någon som aldrig sett en match.

  • Publicerad 10:56, 10 jun 2022

Man behöver inte vara kremlolog för att förstå att det här är nästan omöjligt

I maj satte politikerna och tjänstemännen bollen i rullning för att försöka göra om fotbollsplanen vid Kristinebergs strandpark från en 7-spelsplan till en 11-spelsplan.

Något som behövs för att kompensera att en plan i Stadshagen ska försvinna.

– Vi skapar den absolut bästa lösningen för fotbollen och räddar Fredhällsparken, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Stopp. Centerpartiet ville inte ha en fotbollsplan i Fredhällsparken förra valet. Foto: Jannie Flodman

Frågan är dock inte helt lätt. För att fotbollsplanen i Kristineberg ska kunna bli en fullstor 11-spelsplan måste tennishallen i området först flyttas till Stadshagen.

Dilemmat är att hallen inte kan flytta innan planen i Kristineberg har vuxit – allt enligt tidigare politiska beslut.

Enligt Karin Ernlund kan lösningen bli att vissa ytor utanför själva spelplanen, som plats för till exempel funktionärer, får vänta tills att tennishallen är riven.

– Vi får en lite mindre plan i väntan på att tennishallen flyttar, men den dagen hallen flyttar finns det möjlighet att göra planen fullstor, säger idrottsborgarrådet.

Mer realistisk

Men när politikerna i maj skulle besluta om markanvisningen i Kristineberg lade Socialdemokraterna fram det gamla förslaget om att lägga en ny 11-spelsplan i Fredhällsparken i stället.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att pusslet i Stadshagen och Kristineberg antagligen inte går att få ihop.

– Man behöver inte vara kremlolog för att förstå att det här är nästan omöjligt att få till. Vi tror att en plan i Fredhällsparken är mer realistisk.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) Foto: Magnus Selander

Pusslet för att få till en större plan

När Stadshagens IP rivs och delvis blir ett bostadsområde kommer en av 11-spelsplanerna att försvinna.

För att kompensera för detta måste staden skapa en ny 11-spelsplan – innan den finns får man inte börja riva på Stadshagen IP.

Tidigare var tanken att skapa en ny fotbollsplan i Fredhällsparken, men efter valet 2018 ändrades tankarna till att göra 7-spelsplanen i Kristineberg strandpark större.

Problemet är att det är svårt att göra om den planen till en fullstor 11-spelsplan eftersom Stockholms tennishall ligger i vägen.

I framtiden ska hallen rivas och i stället ska en ny hall byggas under jord i just Stadshagen. Men nuvarande tennishall i Kristineberg får inte rivas innan den nya hallen i Stadshagen är färdig.

Dilemmat är att en stor fotbollsplan
i Kristinebergs strandpark måste vara spelklar innan nuvarande Stadshagens IP får rivas.

Visa merVisa mindre

I valrörelsen 2018 var stoppet av en fotbollsplan i Fredhällsparken en av Centerpartiets större lokala frågor. Karin Ernlund säger att hon är förvånad över att Socialdemokraterna väcker tankarna om Fredhäll igen.

Ingen park kvar

– Att bygga en plan och omklädningsrum skulle betyda att vi i princip inte har någon park kvar i Fredhäll, säger Ernlund som lyfter fördelarna med att omklädningsrum och parkering vid Kristinebergs IP.

Jan Valeskog ser de logistiska fördelarna och tycker att tjänstemännen ska se över om det går att göra om planen i Kristineberg. Även om han själv är minst sagt skeptisk.

Han påpekar att de som bor i Kristineberg i nuläget har minst grönyta i stadsdelen och att de skulle bli av med parkmark och skejtpark om fotbollsplanen växer där.

– En plan i Fredhäll gör att blir mer rättvist mellan dem som bor i Fredhäll och de som bor i Kristineberg. Och framförallt kan man hålla löftet till Stockholmsfotbollen.