I maj satte politikerna och tjänstemännen bollen i rullning för att försöka göra om fotbollsplanen vid Kristinebergs strandpark från en 7-spelsplan till en 11-spelsplan.

Något som behövs för att kompensera att en plan i Stadshagen ska försvinna.

– Vi skapar den absolut bästa lösningen för fotbollen och räddar Fredhällsparken, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Frågan är dock inte helt lätt. För att fotbollsplanen i Kristineberg ska kunna bli en fullstor 11-spelsplan måste tennishallen i området först flyttas till Stadshagen.

Dilemmat är att hallen inte kan flytta innan planen i Kristineberg har vuxit – allt enligt tidigare politiska beslut.

Enligt Karin Ernlund kan lösningen bli att vissa ytor utanför själva spelplanen, som plats för till exempel funktionärer, får vänta tills att tennishallen är riven.

– Vi får en lite mindre plan i väntan på att tennishallen flyttar, men den dagen hallen flyttar finns det möjlighet att göra planen fullstor, säger idrottsborgarrådet.

Mer realistisk

Men när politikerna i maj skulle besluta om markanvisningen i Kristineberg lade Socialdemokraterna fram det gamla förslaget om att lägga en ny 11-spelsplan i Fredhällsparken i stället.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att pusslet i Stadshagen och Kristineberg antagligen inte går att få ihop.

– Man behöver inte vara kremlolog för att förstå att det här är nästan omöjligt att få till. Vi tror att en plan i Fredhällsparken är mer realistisk.

I valrörelsen 2018 var stoppet av en fotbollsplan i Fredhällsparken en av Centerpartiets större lokala frågor. Karin Ernlund säger att hon är förvånad över att Socialdemokraterna väcker tankarna om Fredhäll igen.

Ingen park kvar

– Att bygga en plan och omklädningsrum skulle betyda att vi i princip inte har någon park kvar i Fredhäll, säger Ernlund som lyfter fördelarna med att omklädningsrum och parkering vid Kristinebergs IP.

Jan Valeskog ser de logistiska fördelarna och tycker att tjänstemännen ska se över om det går att göra om planen i Kristineberg. Även om han själv är minst sagt skeptisk.

Han påpekar att de som bor i Kristineberg i nuläget har minst grönyta i stadsdelen och att de skulle bli av med parkmark och skejtpark om fotbollsplanen växer där.

– En plan i Fredhäll gör att blir mer rättvist mellan dem som bor i Fredhäll och de som bor i Kristineberg. Och framförallt kan man hålla löftet till Stockholmsfotbollen.