Stefan Pettersson har lirat gåfotboll i ett och ett halvt år. "För mig handlar det mest om att det är så jäkla roligt att spela." Foto: Pekka Pääkkö

Fotboll med fötterna på jorden tar över på Kanalplan

Varje fredag intas Kanalplan av ett gäng 60-plussare. Där spelar de en allt mer populär sport – gåfotboll. "Det är bra motion, men så är det också skitkul", säger Stefan Pettersson i Bajen Boys.

  • Publicerad 14:25, 15 okt 2021

Problemet är att jag är så jävla övertränad.

Det ligger ett nästintill perfekt fotbollsväder över Kanalplan. En lätt bris och lagom höstkyla. Så ljuder en visselpipa och matchen mellan Bajen Boys och Svea 70+ är i gång.

Det är dock inte vanlig fotboll som spelas, utan gåfotboll. Den här dagen spelas turneringen Söderdojan med fyra lag. Alla deltagare är över 60 år.

– Sporten har inte funnits länge i Sverige, men den har växt lavinartat på senare år. Det är så himla kul att spela, så brukar vi ta en öl tillsammans efteråt, säger Anders Martin som står vid långsidan och är avbytare för Svea 70+.

Gåfotboll - en oväntad succè för ESK

Säker fot. Kenneth Berg i Svea 70+, här med bollen för fötterna, gjorde matchens första mål. Foto: Pekka Pääkkö

Bollkonstnär. Stefan Pettersson menar att hans sport egentligen är ishockey, men nu är det gåfotboll som gäller. Foto: Pekka Pääkkö

Allt mer populärt

Gåfotbollen är importerad från England där den samlat på sig många aktiva spelare. Matcher spelas i regel på fem-mannaplan med sju spelare i varje lag. Likt namnet skvallrar får man inte springa, men heller inte tacklas, nicka eller slå för höga bollar.

Så plötsligt tar Svea 70+ ledningen efter mål av Kenneth Berg.

– Jag fick en fin pass, bara att rulla in, konstaterar han när han går av planen för en kort paus.

Gåfotbollen tar ett historiskt steg

Fötterna på jorden

Efter 20 spelade minuter är matchen slut. Stefan Pettersson, 67, från Bajen Boys är inte speciellt besviken efter matchen trots förlust med 0–2.

– Problemet är att jag är så jävla övertränad, säger han och flinar.

– Nej, men några har en ambition om att vara världsbäst, vi har en annan ambition. Jag spelar för att det är så jäkla kul och alla får vara med. Det är det som är Bajen.

Svårast med gåfotboll är att inte börja springa, menar Stefan. Det blev också tydligt under matchen, men domare och spelare hjälps åt för att tillsammans se till att alla håller fötterna på jorden.

Stefan har sportat för Hammarby sedan han var 12 år gammal. Gåfotboll har han spelat i ungefär ett och ett halvt år. Det var hans kompis Roger som första gången drog med honom för att testa.

– Då hade jag inte sportat på flera år. Jag har massa plåt i benet, jag trodde inte det skulle gå, att jag inte ens kunde slå en passning. Men det funkar!

På g. Genom Samhällsmatchen, ett initiativ från Hammarby Fotboll, kan gåfotboll spelas på Kanalplan. Foto: Pekka Pääkkö

Tacksam. ”Tänk om alla hade kunde ha de förutsättningar för gåfotboll som vi hade här på Kanalplan. Det vore guld”, säger Stefan Pettersson. Foto: Pekka Pääkkö

Hämtar spelare från baren

Bajen Boys ses och spelar på Kanalplan varje fredag. Vill de ha fler spelare är det bara att gå till Blecktornskällaren och hämta gubbar, säger Stefan skämtsamt.

– Det här är jätteviktigt socialt. Vi kan prata om hur vi hade det på 70- och 80-talen, om saker och problem vi har i dag. Laget är den bästa kuratorn.

Så vanligt är det heller inte med skador, trots åldersstigna deltagare, menar Stefan.

– Men man bör ha lite fysik och självinsikt. Det går fort ibland.

I Danmark har forskning visat att gåfotboll är bra för hälsan, kanske bättre än löpning eller promenader. Även Anders Martin vill lyfta hälsoaspekten av sporten.

– Jag har Parkinsons, det här är ett bra sätt att hålla igång musklerna och motionen.

Från plan till scen

När turneringen är slut står Svea 70+ som vinnare. För Stefan väntar dock inte det sedvanliga hänget på Blecktornskällaren, utan han gör sig redo för att ställa sig på scen med Steve Future Blues Band på Mosebacke.

– De har nytt ljud och ljus, så det är premiär för det. Att spela utan restriktioner känns skitkul, underbart.

Nickar inte tillåtna

I gåfotboll är det bara tillåtet att gå. I regel spelas de på fem-mannaplan med fem till sju spelare. Tacklingar, nickar eller höga bollar är inte tillåtna.

I Sverige finns fem landslag och 48 landslagsspelare.

Under turneringen Söderdojan möttes Hammarby, Bajen Boys, Enskede 60+ och Svea 70+.

Källa: Sverige Walking Football

Visa merVisa mindre