I samband med att ombyggnaden av Slussen drog igång 2016 stängdes nedfarten från Tjärhovsgatan till Katarinagaraget. Efter det har grannar vittnat om att platsen förfallit och att skräp samlas på hög. Glassplitter, rullcontainrar och tomflaskor, bland annat.

När Mitt i skrev om problemet i november förra året var det först oklart vilken förvaltning inom Stockholms stad som har ansvar för renhållning av området: Slussenprojektet eller trafikkontoret. Sedan har man lyckats reda ut att det ligger på trafikkontorets bord. Men enligt grannar har det inte blivit bättre på platsen.

– Det är en gigantisk uppsamlingsplats för skräp. Turister stannar där och tar selfies med soporna. Jag och flera med mig har hört av sig till stadens Tyck till-app, men det händer ingenting, säger Jonas Olsson, granne med nedfarten, och fortsätter:

– Råttor och fåglar dras till skräpet.

Ska spärras av

Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret, skriver i ett mejl till Mitt i att de har haft problem med att det dumpas sopor vid nedfarten, men att gatan städas varje dag, och själva nedfarten två gånger i veckan eller när det kommer in felanmälningar. Hela tiden dyker det upp nytt skräp, skriver hon.

"Självklart är det inte tillåtet att slänga skräp i nedfarten. Vi kommer snart att försöka spärra av nedfarten och hoppas att det leder till mindre nedskräpning på platsen".

Jonas Olsson håller dock inte med om att det städas så ofta.

– Det är ren lögn. Det känns som att den ena handen inte vet vad den andra gör i Stockholms stad, säger han.

Det är ännu inte klart när eller hur trafikkontoret kan få en avspärrning på plats, men de "försöker ordna det så snart som möjligt för att på ytterligare sätt förhindra att skräp dumpas och samlas där", skriver Malinda Flodman.