Tystnadskultur. Sämre livsvillkor. Svårt för offentlig och privat verksamhet att verka.

Så lyder polisens analys av Sundbybergs så kallade utsatta stadsdelar.

– Tillsammans med återkommande grova våldsbrott under flera års tid anses Rissne/Hallonbergen fortsatt uppfylla kriterierna för riskområde, säger Johanna Lehnberg, kommunpolis i Sundbyberg.

Hon står fast vid att en positiv utveckling syns i "vissa delar". Bland annat ser polisen att allt fler aktörer vill hjälpa till att vända utvecklingen.

Johanna Lehnberg har själv lyft fram föreningslivet och nattvandrare som goda krafter att räkna med. Men fler i samhället behöver göra mer, menar hon och kommer in på kriminellas värvning av barn och unga.

– Där ser vi ett behov av att vårdnadshavare i större utsträckning i dag är närvarande i sina barns tillvaro och miljö för att tidigt fånga upp riskbeteenden.

"Behöver vara uthålliga"

Rissne/Hallonbergen började klassas som riskområde 2019, samma år som satsningen Samverkan i Rissne inleddes.

Även fortsättningsvis är det viktigt att arbeta i nära samverkan med andra aktörer, menar Johanna Lehnberg. Arbetet i Rissne/Hallonbergen kommer att fortgå länge till, säger hon.

– Våra åtgärder är inriktade på flera saker, bland annat insatser mot prioriterade personer, kriminellas ekonomi, att minska nyrekryteringen och att minska antalet platser med öppen droghandel.

Så vilken är områdets status om två år, när nästa lista över utsatta områden presenteras?

Det är svårt för kommunpolisen att spekulera i.

– Men vi vet i dag mer om vilka metoder som fungerar på både kort och lång sikt. Vi behöver vara uthålliga och arbeta systematiskt.