Fotbollsföräldern Marita Rickman gjorde som många andra föräldrar som hämtar och lämnar sina barn vid Kvickenstorps bollplan. I brist på bättre parkeringsplats stannade hon till vid påfarten till Nynäsvägen. Men då stoppades hon av polisen.

– Jag fick världens utskällning. Han sa att man inte får stanna där. Det tvivlar jag inte alls på. Men då kände jag bara, att nu måste parkeringsfrågan lösas, säger Marita Rickman.

Ett 70-tal har skrivit under

Hon berättar att de flesta familjer skjutsar sina barn i bil till träningen, och att påfarten är utformad så att det finns plats att stanna till där.

– Det är så de flesta gör. Det är som en påfart till påfarten, med en bredare linje så att man antar att man kan stanna där, säger Marita Rickman.

Nu har hon startat en namninsamling för att uppmana kommunen att lösa parkeringsfrågan. I skrivande stund har ett 70-tal föräldrar signerat den.

Marita Rickman som startat en namninsamling för att få till en parkeringslösning.

Marita Rickman som startat en namninsamling för att få till en parkeringslösning.

Privat

– Min förhoppning är att driva vidare frågan så att blir en lösning. Man måste kunna släppa av barn säkert någonstans vid planen, säger Marita Rickman.

Det var hösten 2022 som konstgräset på Kvickenstorps bollplan invigdes. Men några parkeringsplatser byggdes inte, varpå parkeringskaos utbröt vid planen. Flera klubbar, med barn från olika håll i staden, spelar på planen.

Upptagna p-platser

För att råda bot på parkeringskaoset satte staden upp en vägbom så att bilarna inte kan köra in närmare planen. Då kom nästan problem – att fler nu stannar vid väggrenen vid Nynäsvägen.

Att parkera längre bort är ingen lösning, anser Marita Rickman. Parkeringsplatserna är upptagna, eller så ligger de för långt bort för att hinna skjutsa till träning och matcher efter jobbet.

En vägbom sattes upp vid Kvickenstorps bollplan för att hindra bilar från att parkera vid bollplanen. Men nu stannar fler vid väggrenen i stället.

En vägbom sattes upp vid Kvickenstorps bollplan för att hindra bilar från att parkera vid bollplanen. Men nu stannar fler vid väggrenen i stället.

Mattias Kamgren

– Barnen är 10-11 år. Hade jag haft en 17-åring hade det väl varit en annan sak. Då hade han kunnat gå längre själv. Men det kommer lag långväga till matcher också, så frågan måste lösas. Och vi bor i Tyresö så vi måste ta bilen, säger hon.

Svårlöst

Orsaken till att staden inte byggde parkeringsplatser när konstgräset anlades var att det helt enkelt inte fanns utrymme till det. Hur frågan ska lösas är än så länge oklart.

– Behovet av konstgräsplaner i söderort är stort och då fick det behovet styra, även om parkeringsmöjligheterna inte var optimala på platsen. Vi förstår problematiken, men vi har inte någon ny lösning att presentera i nuläget. Vi uppmanar besökare att respektera trafikreglerna med hänsyn både till trafiksäkerheten runt bollplanen och för de som bor intill, säger Jenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig på idrottsförvaltningen.