– Det känns fantastiskt roligt. En enorm bedrift från alla valarbetare har genomförts, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Uppenbarligen tycker även Österåkersborna att vi är värdiga deras förtroende.

I Österåker växer M för tredje valet i följd och ser ut att gå från 33,82 till 38,4 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet.

Alliansen (M, L, C och KD) ser med det ut att kunna fortsätta styra utan stöd från ytterligare partier.

https://www.mitti.se/nyheter/med-tar-plats-i-osterakers-fullmaktige/repvim!2uPjImIqhN8GLcILG5XHbA/

Som orsak till valframgången nämner Michaela Fletcher bland annat kommunens ekonomi som visat positiva resultat de senaste åren.

– Det har också gett effekt. Den senaste mandatperioden har vi kunnat skörda frukterna. Rom byggdes inte på en dag, säger hon.

Vilka blir de viktigaste frågorna för Österåker de kommande åren?

– Det är fortfarande trygghet, skolan, ekonomin som vi fokuserar på. Och annan kärnverksamhet som omsorg och vård. Detta samtidigt som vi hushåller ekonomiskt gentemot medborgarna.

Även S ökar stort, från 17,45 procent 2018 till 22,2 procent, enligt de preliminära siffrorna.

När Mitt i får tag på Sofia Almgren, socialdemokraternas toppnamn, håller hon på att plocka undan partiets valstuga. Hon är nöjd med sitt första val:

– Det är det bästa resultatet vi haft sedan 2006. Sedan kunde man ju förstås önskat att få byta majoritet, men det vet vi är svårt här ute i Österåker, säger hon.

RP, L och C tappar

Sverigedemokraterna backar något, men ser ut att få behålla sina fem mandat. SD tar med det över rollen som kommunens tredje största parti eftersom Roslagspartiet ser ut att tappa två mandat.

– Vi verkar backa 0,3 procent, men tappar inte mandat, säger Anders Borelid, Sverigedemokraternas förstanamn i Österåker.

Liberalerna och Centerpartiet ser ut att förlora varsitt mandat, lika mycket som M växer medan KD verkar behålla sina två mandat.

En förklaring till att de små allianspartierna tappar väljarstöd kan vara att samarbetet med stora starka M inte varit helt friktionsfritt under den senaste mandatperioden. Det har inte minst flera avhopp från Liberalerna visat.