Regn i luften, högar med grus, en traktor. Förra veckan togs ett symboliskt första spadtag på Högdalens BP, som ska få konstgräs. Under Stockholms stads lila, i blåsten vajande tält skyddade sig tjänstemän, politiker och undertecknad mot regnet.

Idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) höll ett tal under sitt paraply och hyllade bland annat de lokala krafter som kämpat för att få till konstgräset. Till dem hör idrottssällskapet Högdalens AIS. Jörgen "Jugge" Larsson, föreningskonsulent, var också på plats och påtagligt glad.

Klubben har i flera år blivit lovade konstgräs. Och velat ha det längre än så, berättar Jugge.

– Vi har pratat om det i runt 20 år. I flera år hade vi som aprilskämt att det var klart med konstgräs, så det här känns fantastiskt, säger Jörgen Larsson.

Maria-Elsa Salvo (S), Jörgen "Jugge" Larsson från Högdalens AIS och Clara Lindblom (V).

Maria-Elsa Salvo (S), Jörgen "Jugge" Larsson från Högdalens AIS och Clara Lindblom (V).

Mimmi Epstein

I dag får spelarna i Högdalens AIS åka till Hagsätra eller Gubbängen om de vill spela på en 11-mannaplan med konstgräs.

– I värsta fall byter de förening. Nu kommer vi att sätta i gång med vår seniorverksamhet som har legat nere i åtta år, säger Jörgen Larsson.

Har planerats flera år

För knappt ett och ett halvår sedan fattades ett genomförandebeslut, nu kommer konstgräset på plats till sommaren 2025. En av flera anledningar till att det dröjt är att projektet har vuxit i omfattning. Det har dessutom varit en del överklaganden i upphandlingsprocessen.

Förutom konstgräs och läktare ska en multisportyta med ispist anläggas för att uppmuntra spontanidrott. Dessutom ska man sätta upp basketmål, och det blir även en ny servicebyggnad med omklädningsrum och tillgänglighetsanpassad toalett på platsen.

– Det finns en stor brist på idrottsytor i Stockholm. Vi är väldigt glada att nu få till konstgräs här i Högdalen. Staden gör även flera satsningar på att omvandla ödsliga platser till idrottsplatser, säger Maria-Elsa Salvo (S).