Vägen har tidigare gått genom villakvarteret från Jarlabankes väg. Nu ska man i stället ta prästgårdsvägen till Täby IP och den nya parkeringen som byggts.

Ett namnförslag har nu lagts på bordet. Vägen föreslås heta Vaskanvägen.

Ärendet har behandlats av namn- och skönhetsrådet som består av politiker samt representanter från Täby hembygdsförening och Kultur- och Fritidsförvaltningen.

Stadsbyggnadsnämnden har godkänt namnförslaget och lämnar det vidare till kommunstyrelsen som ska fatta beslut.

Namnet har att göra med att det var blöt mark på platsen säger Martin Edfelt stadsarkitekt på Täby kommun.

Namnet har att göra med att det var blöt mark på platsen säger Martin Edfelt stadsarkitekt på Täby kommun.

Täby kommun

Fuktig plats

Men varför namnet Vaskanvägen?

Inspiration har hämtats från platsens historia. För innan idrottsplatsen vid Vikingavallen stod klar 1956 användes området till betesmark. Ordet Vaskan betyder "fuktig och kylig plats". Men begreppet har även en äldre betydelse och menades förr betyda "vattensjuk mark". Stadsarkitekt Martin Edfelt på Täby kommun förklarar.

– Namnet Vaskan förekom i folkmun för platsen där vägen ligger i samband med att idrottsplats etablerades. Ordet har att göra med att det var blöt mark, säger han.

I kartor så långt tillbaka som 1636 så finns även namnet Waskelöten med. Löt står för betesmark.

När idrottsplatsen skulle invigas så ösregnade det och i tjänsteutlåtandet från stadsbyggnadsnämnden står det att: ösregnet påminde om områdets gamla namn Vaskan, och det förespåddes att många goda idrottare skulle vaskas fram där.

Maria Svensson

Kulturmiljön är viktigt

Hur går det till?

Kommuner sätter namn på vägar, torg, parker och kommunala byggnader och anläggningar bland annat. Ett exempel är Täby park där många vägar har fått nya från ett Galopptema med tanke på dess historik.

Det styrs även av kulturmiljölagen berättar han och kommunen måste följa "god ortnamnssed". Bland annat ska nya namn ska vara lätta att stava, uttala och uppfatta. Namnet får inte väcka anstöt eller förväxling med redan existerande namn.

Namn med någon typ av lokalhistorisk förankring uppmuntras även.

– Anknytning till platsens kulturmiljö är viktig, säger Martin Edfelt.

Öppningen av vägen var planerad till april med då slutbesiktningen dröjde gjorde så även vägens öppning. Planen nu är att den ska slut besiktigas i maj.

– Då ska man även besluta om de lokala trafikföreskrifterna, säger Jacob Lagercrantz, Täby kommuns presschef.