Kriserna för restaurangbranschen avlöser varandra. Efter de värsta pandemiåren kom inflation med höga livsmedelspriser och på det höga energikostnader. Som en liten hjälp på traven har krogarna kunnat ha uteserveringarna öppna även vintertid de senaste åren.

Nu vill gamla Alliansen tillsammans med Demokraterna fortsätta att tillåta och underlätta för uteserveringar i Vintergöteborg.

– Det handlar om att göra vad staden kan för att hjälpa våra småföretagare som har haft det tufft under covid, som nu också är oroliga för den höga inflationen och energikrisen. Samtidigt som det för vanliga göteborgare ofta är restaurangbesöken man drar ner på först när ekonomin stramar, säger Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden.

"Viktig bransch"

Förslaget innebär att byggnadsnämnden får i uppdrag att godkänna tidsbegränsade bygglov för uteserveringar även efter 31 oktober, då krogarna i normala fall måste ställa in utemöblerna.

Politikerna vill även nollställa taxan för bygglov och markupplåtelse. till och med årsskiftet.

– Det är viktiga branscher som sysselsätter många unga och många med utländsk bakgrund. Det är också viktigt att Göteborg har ett starkt hotell- och restaurangliv så att vi kan locka hit turister och fortsätta vara en evenemangstad i världsklass, säger Hampus Magnusson.

Ärendet ska upp för beslut upp på nästa kommunstyrelse.