En och annan kanske satte chokladdrycken i halsen när Johan Storåkers, gruppledare i L i Sundbyberg, i fjol deklarerade att Marabouparken borde byta namn.

Bakgrunden till utspelet var att Marabous ägare Mondelez fortsatte göra affärer i Ryssland efter invasionen av Ukraina, vilket fick flera svenska kommuner och företag att sluta köpa in Marabouprodukter.

Storåkers sade att parken i stället skulle kunna heta "Sundbybergsparken" – och på Mitt i:s Facebook-sida haglade kritiken.

"Sjukt!!!! Som att spotta på alla kvinnor som slitit där, och deras minnen! Låt historien vara levande!" lydde en av många reaktioner.

Lade fram motion

I det egna partiet fick förslaget emellertid stöd. En motion lades fram, där L propsade på att Sundbybergs stad skulle arbeta för ett nytt namn på Marabouparken.

Johan Storåkers (L).

Johan Storåkers (L).

Sundbybergs stad

Nu har politikerna i kommunfullmäktige sagt sitt: nej.

Kommunstyrelseordförande Peter Schilling (S) skriver i ett svar på motionen att det är självklart att Sundbybergsmajoriteten tar ställning för Ukraina.

Samtidigt anser Schilling att en långt bättre och effektivare lösning är att inte handla med Ryssland. Enligt honom har det setts över med hjälp av en sanktionskontrolltjänst, utan några anmärkningar.

"För sundbybergarna är parkens namn kopplat till Sundbybergs industrihistoria och att behålla namnet är således ett sätt att hedra de arbetare som har jobbat där", skriver Schilling.

Färdiga med frågan

Johan Storåkers säger till Mitt i att förslaget var ett sätt att "etiskt markera" mot Rysslands invasion.

– Sedan får man alltid respektera demokratins gång.

Hade det varit bättre att fokusera på annat än Marabouparken när det gäller situationen i Ukraina?

– Jag har drivit en bred opinionsbildning i frågan, det här är bara ett av flera exempel.