PENGAR. Den styrande koalitionen presenterade sitt budgetförslag på onsdagsmorgonen. Foto: Anna Z Ek

Förslaget: Kommunalskatten sänks med 30 öre

I år fick Huddingeborna sänkt skatt med 10 öre. Nu fortsätter den styrande koalitionen att sänka skatten och föreslår en sänkning med 30 öre till nästa år.

  • Publicerad 09:09, 20 okt 2021

I år sänktes kommunalskatten med tio öre för Huddingeborna, från 19,87 kronor till 19,77 kronor per hundralapp. Nu fortsätter man på den inslagna vägen.

När den styrande koalitionen presenterade sitt budgetförslag på onsdagsmorgonen innehöll det en skattesänkning på 30 öre.

– Denna historiska skattesänkning är viktig för Huddinges attraktivitet och det är både rimligt och rättvist att ge Huddingeborna återbäring på skatten samtidigt som vi prioriterar välfärdens kärna, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Inga generella uppräkningar

Moderaterna gick till val på att sänka skatten och koalitionens mål på sikt är satt till länssnittet som just nu är 19,06 procent.

– Det finns ingen anledning till att Huddingeborna ska betala mer i skatt än vad man gör i övriga kommuner i Stockholms län, säger Daniel Dronjak.

Den styrande koalitionen menar att arbetet med att effektivisera administrationen har skapat utrymme för skattesänkningen.

Men samtidigt har de stora statsbidragen under coronapandemin inneburit stora tillskott för kommunen.

För att finansiera skattesänkningen gör den styrande koalitionen gör inga generella uppräkningar, utan i stället "riktade förstärkningar".

Tre gånger mer till skattesänkning än till skolan

Oppositionsrådet Sara Heelge Vikmång (S) är mycket kritisk till den föreslagna skattesänkningen.

– När regeringen gör historiska satsningar för att hjälpa kommunerna och ta Sverige framåt väljer det moderatledda styret att sänka skatten och göra nedskärningar istället för att använda dessa rekordstora tillskott för att stärka skolan, tryggheten och äldreomsorgen. Med sin sista budget före valet satsar Moderaternas tre gånger mer på skattesänkningar än på Huddinges skolor. Det är inte att prioritera välfärdens kärna, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Koalitionen vill fortsätta sänka skatten ytterligare under år 2023 och 2024 med 10 öre för respektive år.