När Mitt i ringer upp Lars Epstein för att stämma träff vid en trappa är det inte helt lätt att lista ut exakt vilken han menar.

– Hade den haft ett namn hade det varit enklare, säger han glatt när vi ses under trapporna som går från Klevgränd upp till Fiskargatan.

Lars Epstein är journalist, och skriver bloggen Epsteins Stockholm för DN. Varje dag går han åtta, tio kilometer, och resultatet blir ungefär ett blogginlägg om dagen.

– Jag åker inte kollektivt nu för tiden, och katalysatorn blev stulen ur bilen. Men jag tycker det är trevligt att gå. Man upptäcker en massa, som att många trappor inte har namn.

Navigationsskolans första kvinnliga elev

Det förslag på namn Lars har för de vackra, terrasserade trappor vi ses vid är Leonilda Sjöströms trappor, efter sjöfartsläraren med samma namn.

Hon föddes 1836, dotter till en sjökapten som hade en privat navigationsskola. Fadern var så dålig på matte att Leonilda, knappt tio år gammal, fick hjälpa honom att undervisa på skolan där hon senare blev lärare.

Leonilda sökte också in till den nyöppnade Navigationsskolan på Fiskargatan 1, som då låg precis ovanför trappan, men de tog inte emot kvinnor.

– Hon fick nej flera gånger, men fick till slut en plats och blev deras första kvinnliga elev.

Vid hennes 50-årsdag hissade alla skepp i Strömmen flaggor och vimplar till hennes ära, och likaså vid hennes död 1898, men då på halv stång.

– För många är hon en okänd kvinna, men hon var en föregångare. Varför inte minnas henne?

Har lämnat in flera förslag

Andra förslag Lars har är att döpa trappan som går upp från Bellmansgatan till Fredmansgatan till Ulla Winbladhs trappor, och den relativt nya trappan från Ringvägen till SÖS efter läkaren Nanna Svartz, den första kvinnliga professorn vid en statlig högskola.

Förslagen har lämnats in till Stockholms namnberedning.

– Det är en chans att lyfta in fler kvinnor i det offentliga rummet, och politiker gillar ju att inviga saker. Här har de en jättechans.