Att Hagsätralinjen blir blå år 2030, och förlorar direktkontakten till centrala Södermalm, har nog inte undgått många. Frågan väckte debatt i höstas, när ”Hagis”-Håkan Engstam gav en kärleksförklaring till grön linje i Mitt i.

Nu har söderortsbon Peter Söderberg gett sig in i debatten. Han, som är tidigare tunnelbaneförare, har ett förslag till SL.

Behåll blå linje ut mot Hagsätra som beslutat, men låt gröna linje 19 vara kvar mellan exempelvis Alvik och Högdalen, då det i Högdalen finns två plattformar för tågen att vända på.

Behåll i lågtrafik

Till detta har har en mer teknisk förklaring också, som går ut på hur växelsystemet kan byggas vid Sockenplan.

– Då kan man tillgodose båda parter, både de som vill ha grön linje och blå linje, och samtidigt upprätthålla en relativt hög turtäthet på linjen, säger Peter Söderberg.

Linje 19 skulle kunna bli en linje som förstärker trafiken i lågtrafik, resonerar han, för att ta udden av SL:s argument att det är trångt på spåren in mot city redan i dag. 

Som stöd har Peter Söderberg tagit span på Oslo, där grön och blå linje går bredvid varandra ut mot en stadsdel.

Minsann! Här i Oslo går grön och blå linje på samma sträcka.

Minsann! Här i Oslo går grön och blå linje på samma sträcka.

Skärmdump från ruter.no

Men Oslo-argumentet biter inte på SL.

– Sträckningar och stationer beslutades i Stockholms- och Sverigeförhandlingen. Det är politiska beslut som har följt den demokratiska processen. De exakta placeringarna arbetas fram under flera år för att de ska ge så stor nytta som möjligt för så många som möjligt, skriver Torbjörn Granrot, kommunikatör på SL.

Älvsjö kan byggas ut

Men kanske kan Peter Söderberg glädjas över något i alla fall. Liksom andra söderortsbor önskar han att tunnelbanan ska förlängas mellan Hagsätra och Älvsjö.

Frågan har tidigare varit uppe till politisk debatt men är inte aktuell i dagsläget. Däremot pekar Region Stockholm på att Älvsjös nya t-banestation, till den nya gula linjen, byggs så att den ska kunna byggas ut i framtiden om politikerna beslutar detta.