Arlanda är en av Sveriges största arbetsplatser med runt 20 000 anställda. De flesta av dem bor i Sigtuna och Märsta, men en stor del även i Upplands Väsby.

Den som vill resa kollektivt på dagtid kan antingen ta pendeln, men måste då betala ett Arlandatillägg, eller ta pendeln via Märsta station och sedan vidare med buss – vilket ger längre restid. Sena kvällar, nätter och tidiga morgnar måste man först åka till stan och sedan ta buss ut till Arlanda, en restid på uppemot två timmar.

– Det här är ohållbart. För att vi ska locka folk till Upplands Väsby som vill jobba på Arlanda måste det finnas en fungerande lösning med buss. I dag måste folk tacka nej till jobb för att de inte kan åka kollektivt, säger Vafa Sadat Farizani (C), som drivit frågan sedan förra valet.

Motion om dygnet runt-buss

På senaste kommunfullmäktige lämnade Centerpartiet Upplands Väsby in en motion om att jobba för en dygnet runt-buss till Arlanda. Detta sker i ljuset av att regeringen strax före jul presenterade en ny satsning på Arlanda.

– Den statliga utredaren har sträckt ut en hand till alla kommuner för att få Arlanda mer attraktivt och tillgängligt. Det är många kommuner som är i behov av en direktlinje och här vill vi få i gång ett samarbete, säger Vafa Sadat Farizani.

 Vafa Sadat Farzani, Centerpartiet Upplands Väsby

 Vafa Sadat Farzani, Centerpartiet Upplands Väsby

Privat

Han pekar på att kommunen tillsammans med näringslivsrepresentanter har erfarenhet av att skapa bussförbindelser i samarbete med SL.

– Direktbussen mellan Bredden och city drevs under många år. Den erfarenheten kommer väl till pass i arbetet med att skapa en busslinje mellan Upplands Väsby och Arlanda. 

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) ser i grunden positivt på förslaget, men säger att hur Mittenstyret ställer sig till motionen vet de först efter att motionen beretts av tjänstemännen.

– Det är viktigt för oss Väsbybor med en tillförlitlig kollektivtrafik som har bra turtäthet. Mittenstyret och Upplands Väsby kommun jobbar systematiskt för det på alla relevanta nivåer. Det gör vi exempelvis i dialog med regionen och inom ramen för Arlandaregionens samarbete, säger han.