Flera generationer barn har gått i förskolan Flygande Mattan i Aspudden. Föräldrakooperativet har funnits här sedan 1990-talets början och har sina lokaler på Hägerstensvägen 120.

Nu är verksamheten hotad.

– I höstas fick vi beskedet att bostadsrättsföreningen vi hyr in oss hos ska göra om lokalerna till bostadsrätter. I juli 2023 löper vår kontrakt ut. Vi är desperata och söker intensivt efter en ny lokal, säger styrelsemedlemmen Christine Alamaa.

Lätt är det inte. Styrelsen har mejlat mängder av bostadsrättsföreningar i området och även kontaktat Sisab. Hittills utan resultat.

Väntar på besked

Ett hopp har varit att få ta över kommunala förskolan Gladans lokaler i Aspuddens centrum, eftersom den läggs ner i höst. Flygande Mattan har kontaktat den bostadsrättsförening som hyr ut till Gladan och förklarat sitt intresse.

– De har sagt att de förstått att vi är intresserade, men inte mycket mer. De har en stämma den 16 maj och vi tror att det kan fattas beslut om bostadsrätter även där, säger Christine Alamaa.

Flygande Mattan är en liten förskola med 25 barn i två grupper. En av grundidéerna är att förskolan ska vara småskalig, för att barnen ska ha en lugn miljö och bli sedda.

Mindre liv i stadsdelen

Försvinner Flygande Mattan läggs två mindre förskolor ner i Aspudden på kort tid. Det är synd att föräldrars möjlighet att välja små förskolor i stadsdelen minskar, menar Christine Alamaa.

I ett större perspektiv tycker hon också att det är en tråkig utveckling när bottenlokaler med verksamheter görs om till lägenheter.

– Jag förstår att bostadsrättsföreningar har som uppgift att gynna medlemmarna och de handlar juridiskt korrekt. Men det förändrar stadsbilden. Till slut får vi stadsdelar där man inte längre lever utan bara bor, säger hon.

Snabb lösning krävs

Flygande mattans styrelse kan tänka sig både lite större eller lite mindre lokaler, men behöver lösa situationen snabbt.

– Vi kan ju inte rekrytera föräldrar om vi inte vet om vi kan finnas kvar eller inte. Får vi inte till en lösning snart tvingas vi lägga ner, säger Christine Alamaa.

BRF Lilla Korpen vill inte ge några kommentarer, utöver att man för en "dialog med förskolan och aktivt försöker hjälpa dem att hitta en ny lokal."